Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.10.16 / dotaz č. 75600
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na postup při implementaci ISO 50001 ve vybraných organizacích města. Do projektu implementace bychom rádi zařadili vybrané příspěvkové organizace a budovy ve vlastnictví města, které spravuje majetkový odbor. Potřebuji vědět, zda se v tomto případě zpracovává dokumentace pro každou organizaci zvlášť nebo jedna dokumentace společná pro všechny. Mám na mysli akční plán a energetickou politiku.
Předem děkuji za brzkou odpověď.
Dobrý den,
dosavadní praxe je taková, že města, ale například i kraje implementují normu ČSN EN ISO 50001 společně pro všechny (resp. vybrané) zřizované příspěvkové organizace. Vytvářejí tedy společnou dokumentaci (politiku, přezkoumání spotřeby energie, registr příležitostí pro snižování energetické náročnosti, akční plán, atd.).
Tento postup byl zpočátku zpochybňován certifikačními orgány, podle jejich výkladu by jeden certifikát měl být vydán pro jednu organizaci (jedno "IČO"). Podle našich informací se ale tento stav mění, naposledy byl tímto způsobem (společně se všemi příspěvkovými organizacemi) certifikován Pardubický kraj.

S pozdravem a přáním hezkého dne

P. Píšová
Odpovídá:  Ing. Petra Píšová* - EKIS Brno DEA
Téma:  Legislativa
tisk