Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.11.16 / dotaz č. 75898
Dobrý den,
mám dotaz ohledně výrobku: SOLÁRNÍ PANEL POLY 250 WP + MIKROINVERTOR 230V/250W. Co by se stalo, když panel vyrobí více energie, než je aktuální spotřeba domu ? Jaký maximální výkon panelu je při slunečném dnu.

Děkuji

Hezký den,

pokud panely vyrobí více energie, než je aktuální spotřeba domu bude se proud tlačit zpět do rozvodné sítě. Údajně však většina elektroměrů měří absolutně, takže sečítá množství energie na jednotlivých fázích. Proto neúmyslně dodanou energii elektroměr změří stejně jako elektřinu spotřebovanou, přičte ji ke spotřebě a vy ji zaplatíte. To
je také důvod, proč je třeba vyhnout se neúmyslným přetokům energie z Vašeho rozvodu přes elektroměr do rozvodné soustavy.Proto je potřebné těmto nežádoucím přetokům technicky zabránit a to pomocí odpojovače (relé), který automaticky odpojí elektrárnu od distribuční sítě.

Jedná se například o hlídací relé PRI-52, které slouží k hlídání úrovně proudu v jednofázových AC obvodech a je vhodné pro ochranu systému GridFree. Má plynulé nastavení úrovně vybavovacího proudu a předurčuje toto kontrolní relé pro aplikace, kde je nutno indikovat procházející proud.

Relé slouží pro ochranu přetoků energie ze solárních systémů (GridFree) do distribuční soustavy. Lze ho instalovat do hlavního domovního rozvaděče.

Maximální výkon solárního panelu je 250 Wp (tolerance 0/+3%) při optimálních podmínkách.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce