Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.12.16 / dotaz č. 76268
Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem ohledně doporučení stavebního materiálu pro stavbu nízkoenergetického rodinného domu. Stavební firmy a výrobci se v názorech velmi liší, a proto si dovolujeme se obrátit na Vás.

Preferujeme cihelný materiál, ale nejsme si jisti, zda využít plněných cihel, nebo cihel v kombinaci s vnějším zateplením (vatou, nebo polystyrenem?). U první varianty jsme slyšeli, že i tak vznikají tepelné mosty + vata je nasákavá, a u druhé, že je problém s rosným bodem a vlhnutím zdiva.

Máte prosím nějaké stanovisko, které doporučujete? Jak se prosím orientovat a dobře se rozhodnout?
Jak případně správně spočítat rosný bod a kde má být?

Dům chceme následně obložit cihlovými pásky v kombinaci s omítkou.

Děkuji předem za Váš čas,
Dobrý den paní Soudná,

děkujeme za Váš dotaz.

Co se týče konstrukčního systému neexistuje žádné jednoznačně správné řešení, právě proto dostáváte z různých zdrojů odlišná doporučení. Každý materiál, potažmo celá skladba konstrukce, má své klady a zápory.

Keramické zdivo vyplněné izolačním materiálem má principiální nevýhody ve vzniku tepelných vazeb, pramenící v nutnosti dodržení vysoké projekční a realizační kázně (zdící tvarovka je i izolační, nelze tedy jednoduše zakrýt nedostatky). Také je velmi náročné zajistit požadovanou neprůvzdušnost konstrukce (systém je děrovaný). Oproti nosné konstrukci s vnějším kontaktním zateplením jste následně omezeni na vlastnosti dodaného materiálu, které již není výhodné dále zlepšovat (např. aby jste splnili podmínky dotace).

Sendvičové konstrukce (tedy nosné zdivo doplněno o kontaktní zateplení), má výhodu možnosti optimalizace výsledných tepelných vlastností. Tloušťka izolace jde navrhnout tak, aby splňovala požadované vlastnosti. Pokud by bylo žádoucí dosáhnout lepších tepelně technických parametrů stěn (například z důvodu energetické optimalizace pro získání dotace NZÚ). V tomto případě má smysl kombinovat "levné" nosné keramické zdivo v tl. 240-300 mm s kontaktním zateplením (např. šedý polystyren) ve vyšších tloušťkách 200 - 300 mm. Je většinou nevhodné kombinovat "drahé" broušené tvarovky tl. 440 mm s malou tl. izolantu.
Kondenzace vodních par bych se u sendvičové konstrukce nebál, zvláště při novostavbě. Obecné pravidlo stavební fyziky je, že součinitel tepelné vodivosti by se měl směrem k exteriéru snižovat, což v tomto případě platí. Důležitá je i dostatečná tl. izolantu, aby ke kondenzaci nedocházelo v místě spojení zdiva s izolantem. Posouzení vždy provádí projektant, proto bych toto od něj požadoval.

V kategorii zděných konstrukcí bychom doporučili zvážit realizaci z vápenopískových cihel v kombinaci se zateplením tzv. šedým polystyrenem (pěnový polystyren s příměsí grafitu). Jedná se nejčastější systém pro pasivní domy, u kterých je kvalita a jednoduchost na prvním místě. Vyšší cena vápenopískových cihel je "vykoupena" větší užitnou plochou při zachování vnějších rozměrů (nosné zdivo má tl. 175-220 mm) a celkově nižší cenou systému se zateplením. Jedná se o přesný zdící materiál, kde není problém se zajištěním neprůvzdušnosti. Vzhledem k přesnosti tvárnic lze polystyren na stěnu celoplošně lepit, čímž se zamezí vzniku tepelných vazeb (neprochází zde žádné kotvy) a ušetří za drahé kotvy. Polystyren s příměsí grafitu pak poskytuje nejlepší poměr cena/výkon, lze dosáhnout stejných parametrů při menší tloušťce zateplení.

Pokud máte zájem, více informací můžeme poskytnout na bezplatné osobní konzultaci v rámci programu EKIS a přímo nad Vaším projektem můžeme společně najít optimální variantu řešení.
Schůzku lze dohodnout na telefonním čísle 244 013 188.

S přáním hezkého dne
Michal Čejka
Odpovídá:  Ing. Michal Čejka* - EKIS Praha Porsenna tisk