Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.12.16 / dotaz č. 76405
Dobrý den, bydlím v malém řadovém domku. Tento rok jsme si zateplili vnější stěny a vyměnili okna za tepelně izolační trojskla. Během zimy se však projevuje teplotní diskomfort způsobený neotápěním jednoho sousedního domku. Majitelka žije v cizině a domek využívá jen občas na přespání, přičemž si zatopí pouze v pokoji přímotopem. Při své nepřítomnosti nechává navíc otevřená okna do chodby a pokoje. Problém je horší o to, že můj a onen sousední domek byl původně jeden dům, který byl následně rozdělen na dva. Dělící zdi nejsou příliš silné (cihla 15 cm). Snížená teplota nám na spodní části sousedních stěn už způsobuje plísně. Otázkou je jaké mám zákonné páky sousedku přinutit domek otápět? Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den,
obávám se, že Váš problém není řešitelný žádnou zákonnou normou z oblasti vytápění. Přestože užíváte řadový domek a ze sousedem máte společnou obvodovou zeď, jedná se o dvě samostatné stavby na dvou různých pozemcích. Není tedy možno uplatnit žádný předpis, který se týká například bytových jednotek v obytném domě. A ani v takovém případě by nebylo jednoduché souseda "přinutit", aby místnosti vytápěl.
Je na zvážení, zda se ve Vašem případě nejedná o omezení vlastnického práva podle NOZ (nový občanský zákoník č. 89/2012 Sb.), §1013. Krajní možnosté je podat žalobu o náhradu vzniklé škody. Doporučuji konzultovat postup s odborníky na tuto oblast práva, tyto znalosti přesahují rámec naší kabceláře.

S pozdravem

H. Janíková
Odpovídá:  Ing. Hana Jevočinová* - EKIS Brno DEA
Téma:  Legislativa
tisk