Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.12.16 / dotaz č. 76575
Dobrý den,
jak v současné době vychází porovnání pořizovacích nákladů ohřevu TUV solárními kolektory a fotovoltaiky prostřednictvím 12V topným tělesem? Výhoda FTV je jistě v tom, že není potřeba nemrznoucí směsi, čerpadlo. Můžete doporučit vhodnou FTV s umístěním svisle na jižní fasádu (10m2)?
Děkuji
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Porovnávání pořizovacích nákladů je velmi ošidné. Obecně platí – žádnou z variant nelze označit jako jednoznačně cenově výhodnou. Zastánci obou táborů si vždy dojdou pro řadu argumentů, které budou hovořit v jejich prospěch. Navíc – nelze přece srovnávat koncepčně zcela odlišná řešení, které každé má své výhody a na druhou stranu zase nevýhody. Osobně se kloním k tomu, že ceny jsou cca srovnatelné. Vždy záleží na velikosti instalace (vychází z potřeby teplé vody v domě, tedy z počtu osob), jakým způsobem budou řešeny přebytky a podobně.
Základní sestavu fotovoltaického systému velikostí odpovídající rodinnému domu s 12V vložkou, stejnosměrné napětí (bez střídače) lze pořídit za cca 100 až 125 tis. Kč a za ty samé peníze pořídíte solární termickou instalaci obdobného užitku.
Nespornou výhodou fotovoltaiky je absence čerpadel a oběhu směsi primárního okruhu, tedy patrně i vyšší životnost „funkčních“ prvků. Na druhou stranu je potřeba řešit při současných podmínkách výhradně jako ostrovní systém, je tedy obtížné přebytek vyrobené energie využít jinak. A to nemluvíme o ceně střídače, jak zabránit přetokům do sítě nebo nákladům na baterie apod.
Termická instalace pracuje s vyšší účinností panelu, zabere na střeše méně místa, lze využít přebytky pro ohřev bazénu, kvalitní kolektory s kvalitním absorbérem a provedením mají vysokou životnost, ale na druhé straně se přehřívá apod.
Takže spíše doporučuji zvážit pro svůj konkrétní případ, co je provozně pro mě optimálnější. K cenám je nejlépe dopracovat se formou konkrétní nabídky konkrétního dodavatele a montážní firmy.
Doporučení vhodných FTV je v rozporu s nezávislostí poradenství. Vzhledem k tomu, že na oba systému lze získat dotaci z titulu Nová zelená úsporám, doporučuji navštívit tyto webové stránky www.novazelenausporam.cz. Jsou tam nejen veškeré dotační podmínky a informace pro případné žadatele, ale i seznam schválených výrobků a technologií (SVT), kde si z jednotlivých typů lze vybrat. Kromě doporučení použít schválený výrobek a technologii je ještě potřeba upozornit na to, že instalaci musí provádět výhradně oprávněný subjekt. Je tedy potřeba toto ověřit, aby montáž nebyla provedena osobou bez oprávnění a příslušných certifikací a školení, neboť toto se dokládá.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice.