Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.12.16 / dotaz č. 76590
Dobry den, pro vicegeneracni RD na Sumave hledam moznosti reseni samovyroby elektriny (neni pripojka el. proudu). Nejspise mikrokogenerace na propan-butan. Zatim jsem nenarazil na firmu, ktera je ochotna s problemem mikrokogenerace pomoci. Off gride fotovoltaika bude nejspise slozita, nebot dum stoji pod lesem a slunecni osvit je maly (orientace na sever).
Vážený pane,

pro plně ostrovní provoz je v každém případě nutný akumulátor elektřiny. Jeho velikost závisí na vybavení domu elektrospotřebiči. Zde je tedy vhodné začít - sestavit si přehled budoucí spotřeby a její rozložení v čase (denní, roční).

Do akumulátoru bývá obvykle připojeno více zdrojů, nejčastěji fotovoltaika (protože je v současnosti nejlevnějším zdrojem elektřiny), někdy větrná elektrárna. Ta je často svépomocné výroby, protože komerční výrobky jsou poměrně drahé. Dalším zdrojem může být mikrokogenerační jednotka (podrobněji níže). Nakonec se obvykle připojuje elektrocentrála na benzín či naftu, jako nejspolehlivější, i když drahý zdroj elektřiny.

Ostrovní systém (nejčastěji s fotovoltaikou) nabízí různé firmy, nabídka na trhu je relativně široká, horší je to s referencemi dodavatelů - málokdo má větší zkušenosti. Fotovoltaické panely samozřejmě nemusí být nutně na střeše domu, lze je dát na nějaké hospodářské stavení či přímo na samostatnou konstrukci na vhodné místo. Ztráty vedením nejsou velké, takže vzdálenost nehraje roli.

Kogenerační jednotky se vyrábí zejména na zemní plyn, ale někteří výrobci nabízejí i provedení na LPG. Případně je možné s výrobcem dohodnout individuální úpravu. Alternativou je úprava běžné benzínové elektrocentrály na LPG a instalace výměníku pro využití tepla z motoru.

Kogenerační jednotku na LPG i další paliva nabízí např. tito výrobci:
http://www.stirlingenergy.cz/obsah/mikrokogeneracni-jednotka-cleanergy-9-kwe/technicka-data
http://www.viessmann.cz/cs/obytne-budovy/kogenerace/mikrokogenerace-na-stirlingove-principu/vitotwin-300w.html
http://kogenerace.tedom.com/

Pro kogeneraci se Stirlingovým motorem lze v principu použít libovolné palivo, tedy i LPG. Dosavadní historie takovýchto zařízení je zatím plná ekonomických neúspěchů a komerčních řešení je málo.

Zajímavou alternativou je elektrocentrála s dieselovým motorem, upraveným pro spalování oleje.
Viz např. zde:
http://www.rostlinnyolej.cz/

Téma vašeho dotazu je velmi široké, možná by bylo vhodné prodiskutovat to osobně na osobní bezplatné konzultaci v některém z našich středisek:
http://ekowatt.cz/cz/sluzby/bezplatne-energeticke-poradenstvi-ekis/

S pozdravem
J. Truxa, K. Srdečný



Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt tisk