Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.12.16 / dotaz č. 76686
Dobrý den,

nastěhovali jsme se do rodinného domku, který ja asi 30 let starý. Musíme kromě komínu nechat pravidelně kontrolovat i něco jiného (plynový kotel, krb, elektrické rozvody apod.)? Nebo je nutná nějaká jednorázová kontrola (protipožární opatření, hromosvod apod.)? Nemáme s tím žádnou zkušenost a neradi bychom něco opomněli. Děkujeme za odpověď.
Dobrý den, děkujeme za dotaz.
Ze zmiňovaných pravidelných povinností je v současnosti aktuální kontrola a čištění spalinové cesty podle vyhlášky č. 34/2016 ze dne 22. Ledna 2016 o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty.
Ve vašem případě půjde o čištění a kontrolu spalinové cesty pro plynový kotel 1x za rok, v případě, že máte kondenzační kotel, tak 1x za dva roky. Pro krb bude čištění 2x za rok a kontrola 1x za rok. Revize spalinové cesty je jednorázová povinnost zejména před uvedením nové spalinové cesty do provozu, nebo po každé stavební úpravě, při změně druhu paliva připojeného spotřebiče paliv, před připojením spotřebiče paliv do nepoužívané spalinové cesty. Podobné zásady pro revize při pořízení, změnách apod. platí i pro ostatní technická zařízení staveb.
Povinnost pravidelné revize plynového kotle v rodinných domech ve vlastnictví fyzických osob není stanovena, avšak pečovat o dobrý stav odběrného zařízení vyplývá z energetického zákona, proto se doporučuje provádět roční servisní prohlídku.
Protože stále narůstá rozsah povinností pro majitele nemovitostí, připravujeme v současné době malou brožuru, která bude přehledně stanovovat povinnosti majitelů rodinných a bytových domů.
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Krejčí - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk