Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.12.16 / dotaz č. 76691
Dobrý den, jaké tepelné čerpadlo doporučujete pro vytápění rodinného domu? Jaký typ a jaký výrobce, s kterým máte nejlepší zkušenosti? Jsou teď na tepelná čerpadla nějaké dotace pro soukromé osoby? Děkuji.
Dobrý den, děkujeme za dotaz.
Nejčastějším typem tepelného čerpadla navrhovaného pro vytápění rodinných domů je tepelné čerpadlo vzduch – voda. Představuje kompromis mezi cenou a výkonem a životností. Nepotřebuje zemní vrty nebo velkoplošné kolektory. Na druhou stranu s měnící se teplotou venkovního vzduchu je soustrojí vystavováno zvýšenému namáhání.
Základem pro návrh tepelného čerpadla je tepelná ztráta domu a pokud je nízká, tak i potřeba teplé vody. Ideálním otopným systémem je podlahové vytápění umožňující pracovat s nízkými výstupními teplotami voda a tedy s vysokým topným faktorem. Tepelné čerpadlo vzduch – voda se obvykle nenavrhuje na pokrytí celé jmenovité tepelné ztráty a je doplněno elektrickým kotlem pro několik nejchladnější dnů v roce.
Co se týká dodavatele a výrobce Vám poradit nemohu, ale doporučuji se obrátit na zavedené firmy, chybu neuděláte u severského výrobce.
Pro soukromé osoby existují dotace podporující výměnu stávajícího zdroje tepla za tepelné čerpadlo.
Pro výměnu za kotel na tuhá paliva jsou to kotlíkové dotace a pro výměnu za lokální topidla, teplovodní krbové vložky a elektrické přímotopy slouží Nová zelená úsporám. Kotlíkové dotace poskytují vyšší podporu, avšak momentálně neběží, Nová zelená úsporám vyžaduje, aby budova, ve které TČ bude sloužit, splňovala stanovené požadavky na energetickou náročnost. V obou případech je nutno doložit ekologickou likvidaci měněného zdroje.