Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.1.17 / dotaz č. 76758
Dobrý den, prosím o pomoc s následujícím problémem. Zpracovávám pro klienty žádost o dotaci NZÚ oblast B, pasivní dům. Bohužel zpočátku klienti neuvažovali o dotacích a vzhledem k nízkým ztrátám (1,8 kW) instalovali do domu rekuperační jednotku Nilan 18VP EK9 - aktivní rekuperace s ohřevem TV (integrovaný zásobník 180 l) a instalovaným elektrokotlem. TČ je vzhledem ke ztrátám je dle mého nerentabilní. Bohužel ale s tímto způsobem vytápění na dotaci nedosáhnou - příliš vysoká neobnovitelná primární energie, proto uvažují s instalací FVE. Jaký systém FVE byste v tomto případě doporučili s ohledem na skutečnost, že RD je v podstatě dokončen, tj. s ohledem na co nejjednodušší řešení a minimální zásah do novostavby. Děkuji
Hezký den,

nejvyšší využití vyrobené elektrické energie mezi FVE má systém s akumulací do baterií, až 90%. Tento systém se hodí pro domácnosti, které chtějí mít částečnou energetickou nezávislost a přebytky vyrobené a nespotřebované elektřiny uložené do baterií, mohou z nich čerpat ve večerních hodinách. O efektivní využití se postará kvalitní měnič a pokročilá automatika, která rozhoduje zda máte vyrobenou elektřinu spotřebovat ve vaší domácnosti a nebo zda se má ukládat do baterií. Instalace malé fotovoltaické elektrárny je poměrně jednoduchá a nevyžaduje žádné složité stavební úpravy.

Návrh FVE je potřebné optimalizovat dle reálných spotřeb elektřiny domu a zároveň zohlednit technické podmínky potřebné pro její vlastní realizaci. Zda bude ve výpočtech vycházet energetická bilance tak, aby byly splněny podmínky NZÚ, je potřebné zjistit simulací a kombinací několika variant ve výpočetných programech. Elektřina na vytápění je samozřejmě velká emisní zátěž, protože se ve výpočtech množství emisí vychází také z toho, že se v ČR elektřina převážně vyrábí z uhlí.

Například z FVE o výkonu 3,5 kWp dokážeme ročně efektivně zužitkovat cca 3.308 kWh elektřiny a pro 14 kusů FV panelů budeme potřebovat 21 m2 jižně orientované a nezastíněné plochy střechy. Doporučená kapacita baterií je cca 6,24 kWh. Akumulace přebytků energie do teplé vody je možná.

Požadavek NZÚ je, že minimální míra využití vyrobené elektřiny pro krytí spotřeby v místě výroby je 70%. Systém musí být propojen s distribuční soustavou a podpora se poskytuje pouze na systémy připojené k distribuční soustavě po 1. 1. 2016.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce