Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.1.17 / dotaz č. 76958
Dobré odpoledne pane inženýre,

odpovídal jste na dotaz č. 76926, kde jsem diskutující žádal o vyjádření zda se mi při té spotřebě plynu a elektřiny vyplatí uvažovat o alternativních zdrojích energie ať na teplo a topení fototermikou nebo výrobu elektřiny z fotovoltaiky. Vaše odpověď že to závisí na schálené dotaci z programu zelená úsporám se mi zdá nesmyslná. Já chápu že to myslíte ve vztahu k návratnosti investice do projektu či obou projektů, ale na to jsem se snad neptal. Mě zajímalo jaká je zlomová hranice, která by tu akci měla odstartovat, na současný odběr energií pro konečného zákazníka. Tedy zda se mi již vyplatí při ročním odběru 1000m3 plynu investovat do ohřevu teplé vody a na topení solárn&ia cute;m kolektorem nebo je to předčasné a pořízením nové technologie neušetřím a řešit bych to měl až při odběru nad 1850m3 za rok. Podobnou úvahu jsem měl i na elektřinu. Až tady bych hodil právě to Vaše propojení na dotace. Ale ve vztahu k ročním nákladům na provoz domácnosti se mi to nějak jako odpověď nezdá.

Dobrý den, vašemu dotazu moc nerozumím a tak to zkusím nějak vysvětlit zeširoka. Pokud si solárním zařízením budete vyrábět el. energii a tepelným čerpadlem teplo pak provozní náklady budou 0.
Hybridní fotovoltaická elektrárna je vhodné řešení pro budovy, rodinné domy, firmy či průmyslové areály, kde je možné současně využívat přípojku elektřiny.
Hybridní fotovoltaické elektrárny s DC-vazbou jsou a vždy budou jednoduchým řešením jak se vyhnout zbytečné byrokracii (jak tomu bylo v případě instalace klasické FVE). Pro instalaci HFVE s DC-vazbou není třeba žádat distributora o povolení. HFVE je prokazatelně galvanicky oddělena od DS a není zde třeba řešit žádné další administrativní úkony (povolení distributora, licence, atd.) .
Jednou z velkých výhod fotovoltaických hybridních elektáren je, že je schopna využít 100% vyrobené elektřiny z fotovoltaických panelů pro vlastní spotřebu. Hybridní fotovoltaická elektrárna Vám může snížit náklady za nákup elektrické energie, ale i za nákup plynu neboť je možné HFVE kombinovat i s ohřevem TUV a topné vody pomocí zásobníku s topnými spirálami nebo tepelným čerpadlem - což máte asi na mysli.
V případě 1000 m3 spotřeby je spotřeba 34,05 GJ tj. cca 12,6 tis. kč u spotřeby 1850 m3 je to 63 Gj a cca 23,3 tis. Kč, a dejme tomu že spotřebujete 12 tis. kč na el. energii tj. dohromady v prvním případě 24,6 tis. kč a v druhém 35,3 tis. Kč. tj. při životnosti zařízení 20 let bez oprav by rozdíl v investičních nákladech na obě varianty zásobování by museli být 20*24,6 tj. 492 tis. Kč respektive 20*35,3 tj. 706 tis. Kč u vyšší spotřeby. Skutečné investice však budou vyšší.
Detailnější propočet je již nad rámec bezplatné konzultace.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Krásný* - EKIS Praha, Energetické poradenství
Téma:  Ostatní
tisk