Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.1.17 / dotaz č. 77076
Dobrý den, dostal jsem se u své nemovitosti do situace, kdy bych rád realizoval nějakou formu optimalizace teploty+vlhkosti vstupu vzduchu do domu, např. zemním kolektorem, nicméně můj problém spočívá v tom, že nemám dostupný okolní pozemek kam potrubí výměníku zahloubit, resp. jakkoliv umístit.

Proto jsem se chtěl zeptat, zda tato moje situace by byla řešitelná i umístěním, resp. vedením potrubí výměníku ve sklepě. Ten má tyto parametry:

- 5x5 metrů půdorys
- 3 metry pod úrovní terénu
- teploty v maximu (parné léto) stoupají cca k 15 stupňům, v minimu (současné -15 mrazy) padají bohužel lehce pod bod mrazu

Když jsem zadával podobné parametry (u teplot mě hodnoty pod 0 nikde nepouští) do různých vzorců na webu tak jsem se k celkem použitelným výstupům s délkou potrubí 20m (tedy po obvodu sklepa) dostal, ale jelikož se jednalo vždy o výpočet pro uložení v zemině, tak se raději takto explicitně doptávám.

Děkuji Vám předem za jakýkoliv podnět k mé situaci
Vážený pane,
energetický přínos zemního výměníku tepla se vždycky určuje dost obtížně, protože ve výpočtu je mnoho neznámých. Bylo by asi vhodné vytvořit simulaci přímo pro váš objekt, protože standardní modely uvažují jiné uložení výměníku.
Obecně je ale trochu ošidné ukládat potrubí výměníku okolo obvodových zdí sklepa. Jednak si můžete přímo ohrozit statiku objektu, když byste se podkopal pod základovou rýhu. Dále si zvýšíte zimní prochládání konstrukce základů a sklepního zdiva. Pokud by se stalo, že zdivo a okolní zemina promrzne, může vám to opět narušit statiku objektu. Je tedy potřeba pečlivě hlídat teploty v potrubí.

Zvažte, zda pro začátek prostě jen nenasávat vzduch z prostoru sklepa. Nebude to tak energeticky efektivní, ale bude to mnohem jednodušší, než instalace potrubí. Pokud tento experiment přinese pro vás zajímavé výsledky, je možné dále zvažovat nějaký tepelný výměník ve sklepě.
Obecně je ale přínos zemních výměníků tepla poměrně malý; ve srovnání s investičními náklady jde leckdy o dost neefektivní investici.

Přejeme mnoho úspěchů!
J. Truxa, K. Srdečný