Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.2.17 / dotaz č. 77345
Dobrý den,

potřeboval bych poradit ohledně topné soustavy.
Stavím rodinný dům. Itong Lambda 37,5 + polys. 10cm. Tepelné ztáty domu 8,5kW. Vytápěná podlahová plocha 140m2 a objem budovy 430m2. Roční spotřeba energie na topení(včetně ohřevu teplé vody) je 18,3 MWh. Plyn není možný. Přemýslím o krbových kamnech s výměníkem (3,1kW vzduch / 7,2kW do akumulační nádrže. + bych chtěl připojit elektrokotel na dotápění a nějaký ten solár na ohřev vody. Je tohle zapojení výhodné pro moji stavbu? topení radiátory. Děkuji za odpovědi.
Pokud je údaj o tepelné ztrátě domu správný, pak podle mého názoru nebude možné tento dům postavit, protože nebude spadat do kategorie "C", ale už bohužel tepelnými ztrátami do "D". Znamená to, že stavební úřad by neměl takto špatnou novou stavbu povolit! O tom svědčí i zateplení pouze 10cm, což je dnes již téměř nepoužívaná hodnota zateplení venkovních stěn.
O energetické nevýhodnosti stavby toto dále potvrzuje i uváděná hodnota podlahové plochy a objem budovy, ze kterého je zřejmé, že je budova pouze jednopodlažní a nemá tedy ten nejlepší nízkoenergetický tvar (koule, krychle,..).
Uvedená větší tepelná ztráta by byla vhodná pro nasazení elektrického tepelného čerpadla a nízkoteplotního teplovodního podlahového vytápění.

Uvažovaná krbová kamna, pokud nebudou plně automatizovaná, včetně automatického přísunu peletek, nejsou vhodná - budou spíše jen jako vhodný interiérový doplněk. Místnost bude patrně (nemám plánek) přetopena a zbytek nebudou patrně dotopeno - a elektrický kotel bude pracovat více, než jste si představoval.

Uváděný "solár" na ohřev teplé vody není již dnes nejvýhodnější - zbytečně by prodražoval celou instalaci. Můžete pro ohřev TUV využít zvětšeného akumulačního zásobníku ohřívané tepelným čerpadlem. Doporučuji variantně instalovat fotovoltaické panely s měničem, do zásobníku 1-2 el.patrony dle výkonu, samostatně řiditelné (spínané) po fázích podle aktuálního výkonu (resp.přebytku) elektřiny.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE
Téma:  Vytápění
tisk