Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.2.17 / dotaz č. 77571
Dobrý den, po odstranění stavby RD z první poloviny minulého století hodlám na místě odstraněné stavby , sousedící s mým dvoubytovým RD , přistavět na půdorysu 7x10,4 m dvoupodlažní objekt, ve kterém bude v přízemí garáž pro 2 osobní auta a ve II.NP posilovna s odpočinkovou místností. Přízemí bude vyzděno z plných cihel na tl. 45 cm, nebude zatepleno ani temperováno. II.NP bude vyzděno z keramických bloků na tl. 44 cm, dřevěný trámový strop nad přízemím bude zateplen izolací v tl. 25 cm a podhled II.NP izolací tl. 30 cm. Původní dům bude s přístavbou propojen ve II.NP spojovacími dveřmi.Dotaz zní, zda je nutno nechat zpracovat energetický štítek pro tuto přístavbu.
Děkuji za radu.
Dobrý den,

dle zákona č. 406/2000 Sb.:
§7, odst. (2) V případě větší změny dokončené budovy jsou stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek povinni plnit požadavky na energetickou náročnost budovy podle prováděcího právního předpisu a stavebník je povinen při podání žádosti o stavební povolení, žádosti o změnu stavby před jejím dokončením s dopadem na její energetickou náročnost nebo ohlášení stavby, anebo vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek jsou povinni před zahájením větší změny dokončené budovy, v případě, kdy tato změna nepodléhá stavebnímu povolení či ohlášení, doložit průkazem energetické náročnosti budovy.
§2, odst. (1), písm. s) větší změnou dokončené budovy změna dokončené budovy na více než 25 % celkové plochy obálky budovy,
§2, odst. (1), písm. t) obálkou budovy soubor všech teplosměnných konstrukcí na systémové hranici celé budovy nebo zóny, které jsou vystaveny přilehlému prostředí, jež tvoří venkovní vzduch, přilehlá zemina, vnitřní vzduch v přilehlém nevytápěném prostoru, sousední nevytápěné budově nebo sousední zóně budovy vytápěné na nižší vnitřní návrhovou teplotu,

Tj. pokud se nemění stávající obálka budovy (v tomto případě rozhraní mezi stávající stavbou, a přístavbou) na více než 25 % celkové plochy obálky budovy, tak PENB být nemusí. V opačném případě ano.
Tj. takto chápu dle výše uvedeného výňatku ze zákona č. 406/2000 Sb. Můj názor však není právně závazný, jelikož zákon může vykládat pouze soud, nikoli energetický poradce, SEI, nebo kdokoli jiný.

S pozdravem,
Pavel Adam
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Pavel Adam* - EKIS Letovice MAS
Téma:  Ostatní
tisk