Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.2.17 / dotaz č. 77651
Dobrý den,
Vlastním solární termický systém k ohřevu vody. Skládá se ze solárního kolektoru T42,6 (SVT 5483) a výměníku Dražice OKC 200 NTRR/sol s možností i ohřevu el.spirálou. Byla by možnost instalace fotovoltaiky, která by napájela jen tuto topnou spirálu? Děkuji za odpověď.
Hezký den,

je možné instalovat FVE, která bude vyrábět elektřinu pro ohřev užitkové vody. Pro napojení bojleru máme tyto možnosti:

Použít hotový výrobek SOLAR KERBEROS, (ten má na výstupu stejnosměrný DC proud-nemá měnič a není schopen do sítě dodat napětí.
AC a DC části jsou odděleny pomocí relé) a stávající bojler s úpravou, která spočívá v tom, že tepelná pojistka a termostat jsou nahrazeny zařízením s MPP trackerem SOLAR KERBEROS a čidly teploty. Termostat by jinak s DC proudem vytvořil elektrický oblouk a spálil by se.

Použít SOLAR KERBEROS a vyměnit elektrické topné těleso (topnou spirálu) za nové DC těleso na stejnosměrný proud.

Nebo použít MPPT tracker + střídač a mít na výstupu 230 V sinus a napojit na stávající boiler bez jeho úpravy. To lze kombinovat i s bateriemi a mít tak ostrovní systém nezávislý na síti s vyšším využitím díky bateriím.

Případně použít FV panely s mikroměniči (ty ale musí být propojeny se stávající sítí a mít odpojovací relé, aby nebyl přetok do sítě).

Osobně si myslím, že fotovoltaické panely by měly vyrábět ve Vašem případě elektřinu pro jiné účely v domácnosti (chlazení, pohon čerpadel, svícení, PC technika a pod.), když teplou vodu ohříváte již termickým systémem. Tyto systémy by si zbytečně konkurovaly.


S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce
Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk