Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.3.17 / dotaz č. 77877
Vážená paní, vážený pane,

jsme tzv. velký podnik dle ustanovení § 9 odst. 2 zákona o hospodaření enegrií, tudíž máme povinnost zpracovat energetický audit bez ohledu na roční spotřebu energie. Chtěli bychom se zdvořile zeptat, jestli dle Vašeho názoru tato povinnost vzniká i ve vztahu k pronajatým prostorám částí budov, kdy můžou nastat tyto situace:
a)odběratelem energií je vlastník budovy, který následně náklady na tyto energie přefakturovává naší společnosti
b)v těchto budovách máme "své" elektroměry nebo plynoměry a uzavřenou smlouvu s dodavatelem energií, nicméně nemáme oprávnění nějak zasahovat do rozvodů, kotlů a zařízení vlastněných vlastníkem budovy.

Děkuji moc a přeji hezký den.
Dobrý den,

V tuto chvíli je legislativa velmi špatně formulována. S příklady, které uvádíte se setkáváme velmi často. V současné době dle znění zákona je povinnost zpracovat audit v těchto případech vždy. Pokud však vlastníte/užíváte více prostor rozmístěných na několika lokalitách, je možno zpracovat energetický audit na celé toto hospodářství, které bude zahrnovat všechny lokality. Bohužel závěry pro hodnocení a hledání případných úsporných opatření jsou velmi omezené, protože je mnohdy značný problém rozlišit jednotlivé možnosti sféry vlivu, které by mohly vést k dosažení energetických úspor. Vlastník nemá právo nutit změnu nájemníkovi vs. Nájemce nemůže donutit vlastníka k výměně technologie, pokud to není zakotveno ve smluvních podmínkách.
V naší společnosti byly řešen z tohoto důvodu audity jak na některé objekty, které byly vlastněny jedním majitelem, ale celé byly pronajímány (vlastník měl pouze stavební prvky, vnitřní technologie byla nájemce), tak i pouze na dílčí prostory v těchto objektech.
Pomoci vyřešit tento problém by měla vyřešit novela zákona, která je nyní připravována, ale bohužel není v tuto chvíli možno říci, zda bude její schválení ještě v letošním roce a nebo až v roce příštím.

S pozdravem
Odpovídá:  Ing. Hana Jevočinová* - EKIS Brno DEA tisk