Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.3.17 / dotaz č. 78303
Dobrý den,

jsem studentem Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a pracuji na semestrální práci zabývající se řízením ventilace v místnostech. Mimo teoretickou část bych rád vypracoval i základní návrh řešení, včetně doporučených součástek, pomocí kterých by bylo možné návrh realizovat.
Neměli byste k dispozici jakékoliv materiály, či návrh, který bych mohl využít?

Děkuji předem za Vaši odpověď.

Hezký den,

rád Vám poskytnu základní informace. Co se týká řízení ventilace v jednotlivých místnostech a zejména možnosti nastavení různých teplot, tak zde přichází v úvahu pouze decentrální malé jednotky osazené v jednotlivých místnostech. Ty vyžadují také minimální stavební úpravy a jsou myslím správnou volbou pro rodinné domy. Níže je odkaz na článek, který toto řeší.

Co se týká úspor paliv a energií je vliv rekuperace značně přeceňován. Spotřeba elektřiny naopak vzroste a také pravidelná výměna filtrů a údržba něco stojí. Výhodou je zejména to, že máte pravidelně automaticky vyměňován vzduch a oceníte to hlavně při spánku v ložnici. Jinak pokud budete větrat ručně okny a dodržovat zásady správného větrání (větrat intenzivně a krátce) a to jak v létě tak v zimě, budete mít také čerstvý vzduch a náklady na paliva a energie Vám nenarostou.

Pokud chceme však zajistit s ohledem na požadavky dotací potřebné parametry deklarované pro pasivní dům (měrnou potřebu tepla v kWh/m2), tak se bez rekuperace neobejdeme.

Můžete využít následující informace:

http://www.stavebnictvi3000.cz/clanky/rozdil-mezi-centralnim-a-decentralnim-vetracim-systemem/

http://vetrani.tzb-info.cz/vetrani-bytovych-domu/12663-nove-decentralni-vetraci-jednotky-s-rekuperaci-tepla-a-vlhkosti

Jinak Vám doporučuji oslovit níže uvedené firmy, které Vám mohou pomoci i formou nabídky navrhnout řešení na Váš modelový dům:


http://www.regulus.cz/cz/vetrani-s-rekuperaci-tepla
https://www.luftuj.cz/rekuperacni-jednotky/rekuperacni-vetraci-jednotky-pro-jednu-mistnost/

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce

Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk