Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.3.17 / dotaz č. 78600
Mám zájem o výstavbu fotovoltaické elektrárny pro ohřev vody pro vytápění RD a částečně pro ohřev TUV včetně ukládání el. energie do akumulátorů.
Hezký den,

návrhu typu a velikosti fotovoltaické elektrárny (FVE) by měla předcházet důkladná analýza Vašich spotřeb elektrické energie v domě. Důležité budou i spotřeby tepla na ohřev užitkové vody a počet osob v domě. Zpravidla se nejprve zjistí z ročních vyúčtování spotřeb elektřiny trendy ve spotřebě elektřiny za několik předchozích let a dále lze například Wattmetrem měřit konkrétní spotřeby u vybraných elektrospotřebičů. Dále se provádí pomocí speciálního software počítačová simulace pro nejvhodnější umístění panelů FVE na střeše objektu. Na základě výsledků měření a počítačové simulace umístění FV panelů lze pak navrhnout optimální řešení FVE.

Nejširší možnosti použití (což Vy požadujete) má FVE, která je v rámci programu NZÚ zařazena v podoblasti C 3.6 Solární FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem ≥ 3 000 kWh.rok-1

Tento systém FVE se hodí pro domácnosti, které chtějí mít částečnou energetickou nezávislost a přebytky vyrobené a nespotřebované elektřiny uložené do baterií, mohou z nich čerpat ve večerních hodinách. FV elektrárnu využijete efektivně ve vaší domácnosti (můžete s ní i ohřívat užitkovou vodu i topnou vodu pro přitápění objektu), o což se postará kvalitní měnič a pokročilá automatika, která rozhoduje zda máte vyrobenou elektřinu spotřebovat ve vaší domácnosti a nebo zda se má ukládat do baterií. Obecně lze říci, že takový systém si může pořídit každá větší domácnost. Výhodou je, že instalaci FVE lze provést i dodatečně a není to výsadou jenom novostaveb. Instalace malé fotovoltaické elektrárny nevyžaduje žádné složité stavební úpravy.

Například z FVE o výkonu 3 kWp dokážeme ročně efektivně zužitkovat cca 2.680 kWh elektřiny a pro 12 kusů FV panelů, které jsou hlavním zdrojem výroby elektřiny, budeme potřebovat cca 20 m2 jižně orientované a nezastíněné plochy střechy. Doporučená kapacita baterií je cca 6,24 kWh.

Návratnost Vaší investice (cca 230 tisíc korun) se započtenou dotací (100 tisíc korun) je cca 12 roků při využití 85%.(Požadavek NZÚ je, že minimální míra využití vyrobené elektřiny pro krytí spotřeby v místě výroby je 70%). Systém musí být propojen s distribuční soustavou. Podpora se poskytuje pouze na systémy připojené k distribuční soustavě po 1. 1. 2016.

Výše uvedenou analýzu i návrh vlastní FVE Vám provede celá řada firem, které se zabývají prodejem a instalací FVE (viz nabídky na internetu). Zpravidla se jedná o již vyzkoušené a osvědčené stavebnice FVE.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce