Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.4.17 / dotaz č. 79301
Dobry den. Učtovani vody .obchodni měřidlo je na hranici pozemku majitelu domů.to je cejchované.na patě baraku je vodoměr podružny ktery neni kotrolovan a cejchem.naposlet 2007 konec cejchu.od vodoměru s cejchem po patni měřidlo asi 300m.musi byt vodoměr na patě kontrolovan.dik za pomoc.
Dobrý den,
nejedná se sice o energie, ale obecné zákonitosti budou zřejmě stejné. Platí, že obchodní měřidlo (cejchované) se umisťuje do místa, kde dopravované medium mění vlastníka, tj. na delimitačních místech. Dále platí, že rozvodná síť patří dodavateli v místech, kde dodává medium pro více odběratelů. Pokud je potrubí už jen k jednomu odběrateli jedná se o přípojku.
Pokud jsou tedy Vámi zmiňované domy různých vlastníků, měly by mít samostatné obchodní měření. Pokud jsou jednoho vlastníka může být takové zapojení jako popisujete a rozúčtování spotřeby provádí majitel domů dle podružných vodoměrů (analogicky k rozdělení spotřeb v bytech).
Pokud máte pochybnosti o správnosti údaje měřidla, můžete požádat o jeho přezkoušení. Pokud se ukáže, že je špatné platí náklady majitel domu.
Pokud se ukáže, že je v pořádku budete hradit náklady na přezkoušení Vy.
S pozdravem Lubomír Prokop
energetický auditor
Odpovídá:  Ing. Lubomír Prokop* - EKIS Ostrava EZE
Téma:  Energie vody
tisk