Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.4.17 / dotaz č. 79699
Dobrý den,
měl bych jeden dotaz ohledně stavby pasivního domu. V současnosti rozjíždíme stavbu pasivního domu u Prahy. Máme myslím kvalitní projekt a stavbu děláme částečně svépomocí.
Mám dotaz ohledně vhodných vnitřních omítek. Jsou nějaké preference ve volbě omítky na navržené VPC cihly? Je vhodné například u pasivního domu dělat nějakou silnější omítku než by bylo obvyklé kvůli neprovzdušnosti?
V zásadě jsem uvažoval o jednovrstvé tenké omítce do 5 mm (vápenocementová nebo vápenosádrová), ale bojím, zda takto tenká omítka zajistí dobrou neprovzdušnost v domě. Mám konkrétní příklad konkrétně Salith MHF P3, 5mm, 1 vrstva.

Předem děkuji za odpověď.
DObrý den, co se týká omítky, tak u pasivního domu lze použít materiálově stejnou omítku, jako u běžného domu. Jediné v čem je rozdíl je v pečlivosti provádění omítek a jejich napojení. Omítku je třeba vyztužit perlinkou, především v rozích a napojení (tak by nepraskala) a déle řešit napojení omítky na ostatní konstrukce tvořící vzduchotěsnou obálku domu. Příkladem mohou být napojení okenních pásek na omítku, příapdně pásek stropu na omítku. Důležité a opomíjené je také napojení omítky na podlahu (na vrstvu podlahy zajišťující vzduchotěsnost), nikoliv omítka jen po nášlapnou vrstvu podlahy.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk