Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.4.17 / dotaz č. 79954
Dobrý den.Mám dotaz.Budu prodávat moji polovinu zděděného domu moji sestře,na kterou jsou převedeny veškeré platby,jako je elektrika a voda.Musim při prodeji moji poloviny domu,mít energetický štítek?Pokud ano,co musím udělat,abych energetický štítek dostala.Předem Vám děkuji za odpověď.
Dobrý den,
povinnost zpracovat průkaz energetické náročnosti (PENB) při prodeji budovy stanovuje zákon 406/2000 Sb. v § 7a odstavci (2) písmenu a). Cituji: Vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek jsou povinni
a) opatřit si průkaz
1. při prodeji budovy nebo ucelené části budovy,
2. při pronájmu budovy,
3. od 1. ledna 2016 při pronájmu ucelené části budovy,

Pokud tedy vlastníte a prodáváte ucelenou část domu (třeba samostatnou bytovou jednotku), pak PENB potřebujete. Ve Vašem případě ale spíše vlastníte podíl domu, nikoli nějakou jeho ucelenou část. Pak tedy prodáváte podíl a pro tento prodej žádná povinnost v zákoně 406/2000 Sb. není. Podle mého názoru tedy PENB nepotřebujete. Pokud byste se i přesto rozhodl PENB pořídil, pak se můžete obrátit na jakéhokoli energetického specialistu s oprávněním na PENB. Seznam energetických specialistů najdete na stránkách MPO. Na PENB Vám mohou dát nabídku také moji kolegové, pokud zadáte poptávku zde: https://zakazky.atelier-dek.cz/poptavka/.

S pozdravem
Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK
Téma:  Ostatní
tisk