Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.4.17 / dotaz č. 80072
Dobrý den, je povinnost zpracovat PENB pro novostavbu provozní budovy (kuchyně, jídelna, klubovny) letního dětského tábora? Budova bude provozována pouze v létě, zdrojem tepla budou krbová kamna, umístěna v jídelně, ostatní místnosti bez vytápění,v kuchyni budou odtahové digestoře. Velikost budovy - více než 50m2, velikost jediné vytápěné místnosti je cca 75m2.
Vztahuje se na takovouto budovu nějaká výjimka?
Dobrý den a děkuji za Váš dotaz, ke kterému uvádím:
.Splnění požadavků na energetickou náročnost budovy, v případě výstavby nové budovy, ukládá stavebníkovi § 7 zákona č. 406 /2000 Sb. v platném znění. Splnění požadavků se dokládá průkazem energetické náročnost budovy (PENB) při žádosti o stavební povolení, žádosti o změnu stavby nebo ohlášení stavby. Tato povinnost se vztahuje na budovy s energeticky vztažnou plochou menší než 350 m2 od 1 ledna 2018.
Energeticky vztažná plocha je definována v § 2 odst. (1) písm. r) jako vnější půdorysná plocha všech prostorů s upravovaným vnitřním prostředím v celé budově.
Požadavky na energetickou náročnost budovy nemusí být splněny v případech uvedených v § 7, odst. (5) písm. a) až j), (budovy s plochou menší než 50 m2, kulturní památky, stavby pro rodinnou rekreaci a další). Provozní budova letního dětského tábora není mezi těmito uvedena. Zpracování PENB bude proto nezbytnou součástí žádosti o stavební povolení, podanou do 1 ledna 2018
Energetickou náročností se rozumí vypočtené množství energie spojené s užíváním budovy na vytápění, přípravu teplé vody i pro provoz kuchyně. V dotazu není uvedena energetická náročnost provozu kuchyně, ani energetická náročnost ohřevu vody.
Případnou výjimku by mohlo povolit pouze Ministerstvo průmyslu a obchodu vzhledem ke specifickému účelu stavby a specifickému způsob provozu (provoz pouze v letním období).

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB.