Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.4.17 / dotaz č. 80091
Dobrý den , zdědil jsem nemovitost s fotovoltaickou elektrárnou 0,4 kw uvedenou do provozu 2009 , prosím o radu jak postupovat při převodu vlastníka a vše s tím spojené. Děkuji za odpověd.
Vážený pane,

fotovoltaickou elektrárnu můžete provozovat buď jako podnikatel v energetice (na základě licence), nebo pouze pro vlastní potřebu.

V prvním případě musíte požádat Energetický regulační úřad o vydání licence (formuláře a další informace zde: http://www.eru.cz/cs/licence/informace-pro-zadatele). Pokud FVE už předtím byla provozována na základě licence (která zanikla úmrtím držitele), pak jen oznámíte E.ON změnu provozovatele. Jinak musíte s E.ON vyjednat podmínky připojení FVE. Současně se stáváte podnikatelem, takže se musíte registrovat u Okresní správy sociálního zabezpečení, na Finančním úřadě, a oznámit změnu vaší zdravotní pojišťovně. Podrobněji např zde:
https://www.mpo.cz//dokument155549.html

FVE spuštěná v roce 2009 a provozovaná s licencí má až do roku 2024 nárok na výkupní cenu 15,115 Kč/kWh (plus meziroční zvýšení). Při výkonu FVE 0,4 kWp lze tedy čekat tržby cca 6000 Kč ročně.

Pokud se rozhodnete, že takové tržby nevyváží čas a práci spojené s podnikatelskou administrativou a souvisejícími odvody, můžete FVE provozovat bez licence jako tzv. mikrozdroj. Elektřinu pak nemůžete dodávat do sítě a nemáte nárok na zelené bonusy (podpora vyplácená za vyrobenou elektřinu, bez ohledu na to, jak je spotřebovaná). Musíte tedy zajistit, aby elektřina z FVE "nepřetékala" do sítě. E.ON musí souhlasit s provozem FVE. Podrobnosti např. zde:
http://oze.tzb-info.cz/fotovoltaika/13918-moznosti-pripojeni-domaci-elektrarny-v-roce-2016
http://www.solarninovinky.cz/?zpravy/2016030101/zeptejte-se-experta-existuje-moznost-provozovat-elektrarnu-bez-licence-a-bez-hrozby-pokut-za-pretoky
https://www.eon-distribuce.cz/zakaznici/potrebuji-zaridit/zmena-na-odbernem-miste-2/vyrobna/zjednodusene-pripojeni-mikrozdroje


Poslední možností je zapojit FVE do ostrovního provozu, tj. FVE bude galvanicky oddělena od sítě. Pak se stane pro úřady neviditelnou a můžete si s ní dělat, co budete chtít, aniž by vás stát kontroloval.

Přejeme slunné dny!
L. Bradnová, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Lenka Bradnová* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk