Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.5.17 / dotaz č. 80118
Dobrý den,
Na hotovou fasádu pasivního domu potřebuji ukotvit pergolu. Zdivo je vápenopískové, fasáda je zateplená 30 cm EPS. Pergola bude ukotvena na třech místech vždy dvěmi až třemi závitovými tyčemi M12. Celkem tedy bude potřeba 6 – 9 závitových tyčí M12. Na trhu jsem našel závitové tyče s přerušeným tepelným mostem pouze do tloušťky zateplení 20 cm. Mám následující dotazy:
1. Víte o nějaké možnosti kotvení na hotovou fasádu s 30 cm zateplení, s přerušením tepelného mostu?
2. Pokud použiji závitové tyče M12 dlouhé 40 cm s chemickou kotvou bez přerušeného tepelného mostu – bude to mít nějaký měřitelný vliv na tepelné ztráty domu?
Děkuji a přeji hezký den

Dobrý den,
k těmto případům existují speciální kotvící body (z materiálu Compacfoam nebo purenit) lze najít na webu. Doporučoval bych jejich použití.

Co se týká vlivu těchto závitových tyčí na tepelné ztráty objektu, tak tam nějaký menši bude, což ale není to nejproblematičtější. Větší problém by mohly představovat lokální poruchy způsobení právě tepelným mostem. Mohlo by dojít k poklesu vnitřní povrchové teploty konstrukce a k prokreslení míst kotvení uvnitř, v extrémním případě i ke kondenzaci vody a případnému růstu plísní.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk