Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.4.17 / dotaz č. 80270
dobrý den,
chtěla bych se zeptat zda musím mít energetický štítek na chatu, která je na katastru nemovitostí zapsána takto:

Čísla popisná nebo evidenční: 78
Typ: Budova s číslem evidenčním
Způsob využití: stavba pro rodinnou rekreaci


Předem děkuji za odpověď
Dobrý den,
předpokládám, že se jedná o prodej budovy a zpracování průkazu energetické náročnosti budovy, který prodávající předává kupujícícmu.

Povinnost zpracovat průkaz energetické náročnosti budovy ukládá zákon 406/2000 Sb. v platném znění. Průkaz je třeba zpracovat v několika situacích, např. při výstavbě nové budovy, při větší rekonstrukci, při prodejích a pronájmech atd.

V případě prodeje budovy zákon uvádí v § 7a, odst. 2, písm a):
"Vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek jsou povinni opatřit si průkaz při prodeji budovy nebo ucelené části budovy"
kde "budova je definována následovně "Pro účely tohoto zákona se rozumí: budovou nadzemní stavba a její podzemní části, prostorově soustředěná a navenek převážně uzavřená obvodovými stěnami a střešní konstrukcí, v níž se používá energie k úpravě vnitřního prostředí"

Nicméně pro stavby pro rodinnou rekreaci zákon připouští výjimku, kdy průkaz při prodeji nemusí být zpracován:
"Povinnosti podle (...) se nevztahují na případy (...):
u staveb pro rodinnou rekreaci, které jsou užívány jen část roku a jejichž odhadovaná spotřeba energie je nižší než 25 % spotřeby energie, k níž by došlo při celoročním užívání"

Pokud tedy splňujete výše uvedenou podmínku, průkaz energetické náročnosti při prodeji budovy pro rodinnou rekreaci zpracovávat nemusíte.

S pozdravem
Zdeněk Ročárek


Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk