Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.4.17 / dotaz č. 80316
Vážení,
prosím o ujasnění, jak se štítkují svítidla na jednoduchém příkladu: svítidlo má zářivku T5 40 W, u které výpočtem dle směrnice 874/2012 EC vychází EEI cca 0,18 => jedná se o energetickou třídu A. Svítidlo, ve kterém je zářivka použita má mléčné stínítko, které pohlcuje cca 50 % světla a EEI tak pro svítidlo vychází cca 0,36.
Co bude na energetickém štítku svítidla? Bude tam napsáno: "svítidlo je kompatibilní se žárovkami energetických tříd A" (tzn. vše kromě A bude vyškrtáno)? Nebo tam bude uvedeno B, což sice více napovídá o energetické efektivitě svítidla jako celku, ale je to fakticky nesmysl, protože daná "žárovka" (v tomto případě zářivka) nepatří do třídy B.

Dobrý den,

jako jediný z energetických štítků neuvádí energetický štítek svítidla účinnost svítidla, ale pouze kompatibilitu s daným světelným zdrojem. Mělo by se tedy označit pro dané
uspořádání a patici, jaký je rozsah energetických tříd, který je možné ve svítidle provozovat. Pokud je pro zářivku a zářivky jsou ve třídách A a B, tak se jedná o rozsah A až B. Pokud svítidlo prodáváte již se zářivkou ve třídě A, tak potom se to označuje níže na štítku.

Je velmi vhodné si pročíst nařízení 874/2012.

Mimochodem energetický štítek pro svítidla se musí uvádět v místě prodeje. Pokud ale obchodujete pouze komerční/profesionální svítidla, je energetický štítek zbytečný.
Odpovídá:  Ing., Mgr. Michal Staša* - EKIS Praha, Seven
Téma:  Osvětlení
tisk