Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.5.17 / dotaz č. 80468
Dobrý den.

Chystám se vyměnit okna v cihlovém domě z roku 1892. Nemám od úřadu předepsána historická okna, nicméně vzhledem k síle stěn (60cm) a stylovosti, zvažuji návrat ke špaletovým oknům. Důvodem jsou též tepelné a zvukové vlastnosti, i když jsem se dočetl, že vzhledem k velikosti mezery dochází mezi jednotlivými okny k nežádoucí cirkulaci vzduchu a tedy tepelným ztrátám, domnívám se, že prostup tepla zdí okolo rámu špaletového okna musí být v principu těžší než u jednoduchých oken, přestože se dá ostění obložit XPS. Navíc prakticky mi zatím každý tvrdil, že instalace širších desek více jak cca 2-4 cm XPS bude trochu problematicky řešitelné s ohledem na zmenšení světlosti okna. Jaký na to máte názor Vy? Děkuji
Dobrý den,

Vámi navrhovanou výměnu oken chválím. Špaletová okna byla a jsou asi nejlepším druhem oken. Doporučuji z vnější strany osadit dvojskla s menším distančním rámečkem z plastu např. 4-9-4 a k tomu přizpůsobit i sílu křídla. Vnitřní křídlo jednoduché.
Z vnější strany celé ostění obložit XPS tloušťky 2 - 3 cm po celém obvodu tj. včetně parapetů. Obložením zamezíte pronikání chladu a tím i vytváření tepelných mostů a následných defektů. Hodnotu Ug u vnějšího zasklení můžete ještě vylepšit náplní kryptonem místo argonu. Hodnotu Ug doporučuji 1,1 - 1,2 W/m2.K.

S pozdravem

Ing. Josef Šťastný
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk