Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.5.17 / dotaz č. 80479
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda-li se na naši firmu vztahuje povinnost energetického auditu z pohledu počtu zamětnanců.
Jsme dceřinná firma japonského majitele se sídlem v ČR a máme cca 25zaměstnanců, jsme tedy součástí korporace.
Naše mateřská a dceřinné firmy sídlí pouze v Asii a celosvětově máme cca 5000 zaměstnanců.
V Evropě jsme jedinou pobočkou.

Děkuji.

Vážení, k Vašemu dotazu týkajícího se povinnosti zpracování energetického auditu ve společnosti/firmě z pohledu počtu zaměstnanců, Vám sdělujeme následující :
1/ Předmětná povinnost je uvedena v zákoně č. 103/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů, kde v § 9 odst. 2 je uvedeno…“Podnikatel, který není malým nebo středním podnikatelem, je povinen zpracovat pro jím užívané nebo vlastněné energetické hospodářství energetický audit a dále jej pravidelně zpracovávat nejméně jednou za 4 roky. Povinnost zpracovat audit nemá ten podnikatel, který má zaveden a akreditovanou osobou certifikován systém hospodaření s energií podle české harmonizované normy upravující systém managementu hospodaření s energií (ČSN EN ISO 50001) nebo má zaveden a akreditovanou osobou certifikován systém environmentálního řízení podle české harmonizované normy upravující systémy environmentálního managementu (ČSN EN ISO 14001), který zahrnuje energetický audit.“
V této souvislosti je též potřebné upozornit na přechodné ustanovení v bodě 5. čl. II. zákona č. 103/2015 Sb., ve znění…„Podnikatel, který není malým nebo středním podnikatelem, je povinen zpracovat energetický audit podle § 9 odst. 2 zákona č. 406/2000 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, do 5. prosince 2015, pokud nemá platný energetický audit, který byl zpracován v období 3 let přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona; v tom případě se takový energetický audit považuje za energetický audit podle tohoto zákona.“.
2/ V této souvislosti se zákon č. 103/2015 Sb. odkazuje na doporučení Komise 2003/361/ES ze dne 6.května 2003 o definici mikropodniků a malých a středních podniků. Uvedené doporučení definuje střední podnik jako podnik, který zaměstnává méně než 250 osob a jehož roční obrat nepřesahuje 50 milionů EUR nebo jehož celková roční bilanční suma nepřesahuje 43 milionů EUR. Malý podnik je definován jako podnik, který zaměstnává méně než 50 osob a jehož roční obrat nebo celková roční bilanční suma nepřesahuje 10 milionů EUR. Firma, která potom neplní již jednu z níže uvedených podmínek -
- má více než 250 zaměstnanců,
- roční obrat je vyšší než 50 mil. EUR,
- bilanční zisk je vyšší než 43 mil. EUR,
již není středním / malým podnikem a má za povinnost zpracování energetického auditu (tj. má např. více než 250 zaměstnanců).

S pozdravem Ing. P.Svoboda, EKIS Olomouc