Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.5.17 / dotaz č. 80658
Dobrý den,

mám dotaz ohledně chování pasivního domu s podlahovým vytápěním, které je tvořeno akumulační hmotou (obvykle 3,5 až 6 cm). Pravděpodobně není důležité, jestli je tvořeno elektrickým káblem, nebo teplovodním potrubím. Spíš mě zajímá, jam se regulace v pasivních domech chová. Reakční doba je delší než v případě teplovodního potrubí, nebo elektrických káblů vložených hned pod nášlapnou vrstvou. Dříve u NED to byla výhoda, ale jak je to u PD, není pak problém s přehříváním, např. v případě vaření, osvitu sluníčka apod.?
Jaké jsou zkušenosti s podlahovým vytápěním, který systém je nejvhodnější?
Dobrý den,
přesně ty problémy, které jste nastínil tak s podlahovým vytápěním s větší vrstvou akumulace mohou nastat. Je třeba tento systém řídit určitým způsobem prediktivně (například na základě předpovědi počasí atd.).
Pokud se budeme bavit obecně o instalaci podlahového vytápění do pasivního domu, tak z technického hlediska je to, dle mého názoru, zbytečnost.

V pasivním domě máte extrémně nízké ztráty a tím i extrémně nízkou potřebu tepla na vytápění. Podlahové vytápění svou velkou teplosměnnou plochou, tak bude v největších mrazech fungovat jen pár hodin za den. Je otázkou, zda se vícenáklad, spojený s instalací podlahového vytápění, vyplatí. Zda není lepší využití malých radiátorů, případně optimalizovaného stěnového vytápění.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD
Téma:  Vytápění
tisk