Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.5.17 / dotaz č. 80955
Dobrý den,
obracím se na Vás s následujícím dotazem. Zvažujeme pořízení tepelného čerpadla vzduch - voda. Rozhodujeme se mezi dvěmi značkami, a to IVT AIR X 170 a Mitsubishi Zubadan Inverter 14 kW. Jako favorita jsme měli značku IVT. U Mitsubishi nám zaručují, že i při -15 st. celsia je jedotka schopna zachovat svůj výkon na 100 %. Pořizovací cena nám vychází cca přibližně stejná, tzn. potřebovali bychom radu, které z těchto čerpadel byste preferovali (životnost, náklady na vytápění, poruchovost). Děkuji za odpoveď
Hezký den,

rozhodnutí bude na Vás. Mohu poze říci, že oba typy tepelných čerpadel mají vysokou účinnost a svoje přednosti.

Zaměřte se u dodavatele na jeho záruční podmínky (i prodloužené záruky za úplatu) a dále na rychlost servisu jak v záuční, tak v pozáruční době.

Zajímavá tepelná čerpadla nabízí také firma DAIKIN Altherma i ta bych zahrnul ještě do porovnání (například výkonově sovnatelné najdete na https://www.aaavytapeni.cz/tepelne-cerpadlo-daikin-altherma-14-kw-230v-16-kw-180l-tuv-s-buh-3kw).

Náklady na vytápění budou dány mimo topného faktoru také vhodným zapojením do soustavy vytápění a správným nastavením regulašní a řídící jednotky tepelného čerpadla. To by Vám měl navrhnout projektant vytápění.

Životnost tepelného čerpadla bude dána zejména kvalitou kompresoru a jeho četností spínání. V praxi to ovlivní vhodná akumulace tepla a kvalitní regulace, která řídí jeho chod a dokáže se vypořádat s teplotními extrémy.Vzhledem k tomu, že všechny tyto firmy používají při výrobě kvalitní komponenty a materiály, měď nerez, hliník, práškové barvy a povrchy bude životnost při pravidelném servisu obdobná (cca 15 roků).

Doporučuji se o kvalitách přesvědčit přímo při provozu tepelného čerpadla u některého ze zákazníků. Ten Vám může nejlépe referovat jak tepelné čerpadlo i servisní technici fungují.

Pozor však při spotřebách na rozdílné chování uživatelů i na konstrukci domů. Někdo může mít rád více tepla, někdo více musí v domě chladit, protože nemá přirozeně zastíněná okna a pod.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce