Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.5.17 / dotaz č. 81090
Dobrý den.
Stavíme pasivní dům bungalov ,kde budeme mít sádrokartonový strop . Ve stropě budou rozvody rekuperace.
Projektantem navržená skladba stropu je v podstatě dvojitý strop, zjednodušeně odspoda..sádrokarton pak vzduchová mezera,pak osb desky pak 52 cm izolace a zase osb desky . Případnou přesnou skladbu z projektové dokumentace bych doposlala emailem. Chci se zeptat,zda-li by možné tuto skladbu stropu mít jinak a to jen sdk strop ,vzduchová mezera pro rekuperaci ,pak vata a jen jeden záklop pomocí osb desek. Použít kvalitnější vatu s lambdou 0,33 a snížit i výšku zateplení. Poslala jsem to 2 firmám k nacenění a obě mi volali,že jim to přijde předimenzované a ať to ještě s někým zkonzultuji,proto se obracím na Vaše centrum.Děkuji.
Dobrý den,
vámi popsaná skladba se zdá v pořádku.

Bylo by možné vynechat poslední (horní) OSB desku a nahradit jí difuzně otevřenou MDF deskou, případně volit difuzně otevřenou folii. Také by bylo možné tepelnou izolaci minerální vaty nahradit například foukanou celulózou, která bude jednodušší na provedení a má velmi dobré vlastnosti.

Váš návrh vynechat spodní OSB desku rozhodně možný není, ta tvoří vzduchotěsnou vrstvu stavby, což je velmi důležité a sádrokartonová deska toto plnit nebude.

Skladba by tedy mohla vypadat i tak, že by od interiéru byla: sádrokartonová deska, instalační prostor pro vzduchotechniku, OSB deska (tmelené nebo lepené spoje), volně ložená foukaná celulóza (rozvlákněný papír).
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD
Téma:  Ostatní
tisk