Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.5.17 / dotaz č. 81119
Dobry den,poradili byste mi prosim, jak zateplit a odvlhcit podlahu ve starem kamennem dome.na podlaze myslim nebude zadna izolace a je tam pravdepodobne beton a na nem pudovky.My jsme na ne dali mirelon a plovouci podlahu,ale od zeme jde zima a vlhko.Vlhko ve zdi jsme se rozhodli resit podrezanim te steny,ale nevim co s podlahou,prosim tedy o radu.dekuji
Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz a v návaznosti na něj odpovídám následující: Pokud budete chtít dospět k uspokojivému výsledku, bude nutné celou stávající podlahu vybourat o cca 36 - 40 cm proti původnímu stavu.
Nové složení podlahy by bylo makadam cca 12 - 15 cm, kačírek 3 cm, spodní beton tl. 5 cm, hydroizolace, tepelná izolace tl. 10 - 12 cm (polystyren podlahový), folie, vrchní beton tl. 4 cm (v případě podlahového topení 6 cm).
Po obvodu u stěn před navezením makadamu založit drenážní flexi trubku o průměru 100 s přívodem vzduchu přes venkovní zeď a vyústění nejlépe do komínového větracího otvoru.
Tato úprava Vám zaručí odvlhčení a zateplení podlahy. Pokud zvolíte variantu s podlahovým topením, je nutné kolem stěn udělat dilataci z mirelonových pásů, nebo 3 cm polystyrenu.
S pozdravem
Ing. Josef Šťastný
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk