Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.5.17 / dotaz č. 81347
Dobrý den, rádi bychom se na Vás obrátili vě věci posouzení záměru zateplení činžovního domu v Jáchymově , ulice K lanovce926. Jelikož je zdejší podloží zatíženo radioaktivním zářením, chceme se poradit, jakým způsobem postupovat, abychom si v budoucnosti nezpůsobili problémy. Více informací pak poskytne výbor SVJ. S úctou

Zdeněk Pospíšil
P.S. dne 10. 6. se koná schůze výboru SVJ, tak bychom rádi informovali majitele bytů.
Dobrý den,

Děkujeme za Váš dotaz, i za jeho telefonické doplnění.

V případě zateplení Vašeho domu a zvláště výměnou dřevěných špaletových oken za plastová, změníte mikroklimatické poměry v budově. ( větrání, infiltrace ). A tím se také může změnit – zvýšit radonové zatížení v budově.
Proto doporučujeme před zpracování vlastní projektové dokumentace uvažovaných oprav ( zateplení, výměna oken ) zjistit stávající radonové zatížení v objektu odbornou firmou. Na základě těchto měření a posouzení skutečného stavu konstrukcí, jejich umístění v budově a použitých materiálu v budově, navrhne zpracovatel projektové dokumentace komplexní řešení uvažovaných oprav, tak aby hodnoty případného radonové nebezpečí bylo nulové nebo alespoň v předepsané normě pro obytné budovy.
Popřípadě navrhne další úpravy stávajících konstrukcí, které zajistí např. odvětrání podloží a pod.
V každém případě doporučujeme řešit zateplení komplexně a to odbornou projekční firmou, odborným projektantem.

Přejeme hezký den.
Ekis 7033 Cheb
Ing. Miroslav Nezdara

Odpovídá:  Ing. Miroslav Nezdara - EKIS Cheb Ing. Nezdara tisk