Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.6.17 / dotaz č. 81718
Portaďte mi prosím, jsou výhodnější jednovrstvé nebo vícevrstvé obálky domů - svislé obvodové konstrukce?
Požadujeme, aby náklady na stavbu, údržbu i vlastní bydlení byly co nejnižší. Nabízí se tedy otázka, jak nejlépe dosáhnout toho, aby náš dům byl energeticky nenáročný, také lze říci nízkoenergetický, energeticky šetrný nebo s téměř nulovou spotřebou energie, a nebyl přitom drahý a složitý.

Základním rozhodnutím pro to, jak dosáhnout energeticky nenáročné budovy, je volba obvodové konstrukce domu, tedy nosného zdiva. Zde je třeba zvolit jednu z možností - konstrukci jednovrstvou nebo složenou, jinak řečeno dvouvrstvou či třívrstvou obvodovou konstrukci domu.

Na obvodové konstrukce jsou kladeny různé požadavky, často protichůdné, tedy nejen tepelně izolační, ale také statické, hygienické, bezpečnostní, protipožární atd.

Jednovrstvé cihlové konstrukce sice mají řadu předností, zejména snížením pracnosti a také související pořizovací ceny zdiva, ale velmi záleží na použité cihle či tvárnici, jejich užitných, technických a tepelně izolačních vlastnostech. Konstrukce zajišťuje jak nosnou, tak tepelně izolační funkci. Použitím dostatečně dimenzovaných a vysoce kvalitních prvků nám vznikne bezpečná konstrukce, kterou již není nutné zateplovat. Odpadá pracné a drahé lepení izolantu, dům nám „dýchá“ a vytváří zdravé prostředí. Náročnost na údržbu jednovrstvého zdiva s omítkou je v průběhu let velmi malá, téměř nulová.

U dvouvrstvé konstrukce se tepelné izolace obálky domu zabezpečuje dodatečným zateplením, nejčastěji z venkovní strany. To kompenzuje nedostatečný součinitel prostupu tepla u nosné konstrukce. Zjednodušeně řečeno, aby nám z venku dům rychle neprochladl skrz nedostatečně silnou a málo kvalitní zeď, je nutné na zeď nalepit nějaký izolační materiál, nejčastěji polystyren nebo vatu. Což je poměrně pracné, drahé a pro zdravé bydlení v novém domě ne zrovna ideální řešení (objekt se často difúzně uzavře, nedostatečně dýchá). Navíc často nemáme jistotu, že nám např. nikdo nenalepí tepelnou izolaci na stěnu s ponecháním vzduchových mezer či dutin.

U vícevrstvé konstrukce je rizik špatné realizace prostupů přirozeně více - čím více vrstev při stavbě konstrukce máme, tím více různých rizik při tom vzniká a nedostatky se hůře zjišťují a odstraňují. Také rizika vzniku tepelných mostů spojených s kondenzací vodních par, vlhnutím, vznikem plísní a poškozením stavební konstrukce se lépe eliminují u jednovrstvých konstrukcí, protože jejich skladba je jednodušší, nejde udělat velké chyby.

Co se týče dodatečných povrchových úprav či výzdob domu, nebo i budoucích nutných zásahů do zdiva, například při kotvení různých předmětů, anténních systémů, prostupech větrání apod., tak u jednovrstvého zdiva je provedení velmi jednoduché a vyznačuje se vysokou mírou spolehlivosti, než když musíme prostupovat více speciálními vrstvami v plášti budovy.
Odpovídá:  Ing., Arch., CSc. Stanislav Kovář* - EKIS Rudolfov tisk