Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.6.17 / dotaz č. 81737
Dobrý den, chtěla bych odstoupit u comfort energy od casti smlouvy - elektřiny jeste pred zahajeni dodavky ( ta ma byt az za necele 2 roky) poslala jsem jim pisemnou vypoved a onimi to zamitli,pak sem zjistila na internetu ze mi chybi odstopeni od led zarovek, na to je taky smlouva. zarovky uz pouzivam nekolik mesicu a uz je vracet nebudu , cetla jsem ze uz to stejne nejde vratit, meli dobu do 30 dnu ... nevim jak jim mam poslat tedy vypoved - odvolani i na ty zarovky aby mi to uz konecne schvalili, ja to klidne tech 2 tis plus saknci za zruseni led zarovek zaplatim 500. takze 2500 kc. o to mi nejde sem jnim to uz psala. nikde v jejich papirech sem totiz nenasla odstoupeni nebo ukonceni s temi zarovkami, poradite mi prosim ?
Dobrý den,

předpokládáme, že jde o klasický případ, kdy jste současně se smlouvou na dodávky energií podepsala také kupní smlouvu na žárovky, které jsou poskytnuty za symbolický poplatek, ale fakticky na ně podepisujete kupní smlouvu. Formulář na odstoupení kupní smlouvy by měl být součástí podkladů, které vám zástupce dodavatele zanechal. Píšete ale, že žárovky používáte a vracet je nechcete, lze proto předpokládat, že dodavatel bude trvat na jejich uhrazení, pokud podáte odstoupení od smlouvy na dodávky energií a on toto akceptuje.

Odstoupení od smlouvy na elektřinu můžete podat dle energetického zákona ještě 15 dnů po zahájení dodávek.
- Výkladové stanovisko Energetického regulačního úřadu najdete zde: https://www.eru.cz/documents/10540/463096/VKS_10_2016.pdf/19571b95-7b82-4e05-abe4-39d96983ca9e.
- Vzor odstoupení je zde: https://www.eru.cz/informacni-centrum/zmena-dodavatele/vzory-odstoupeni-od-smlouvy
- Odstoupení doporučujeme poslat poštou, písemně, doporučeně a nejlépe ještě s dodejkou, abyste měla jistotu, že dodavatel zásilku převzal

Záleží tedy na tom, zda (a případně jak dlouho) energie od nového dodavatele odebíráte. Pokud už dodávka běží delší dobu, než se kterou pracuje zákon, lze předpokládat, že dodavatel odstoupení akceptovat nebude a výpověď potom musíte podat podle ustanovení uvedených ve smlouvě s dodavatelem.

S pozdravem

Jana Poncarová a Karel Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk