Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.6.17 / dotaz č. 81885
Dobrý den,
ráda bych využila dotace pro investici do fotovoltaického řešení pro rodinný dům (západní Čechy). Panely lze umístit na střeše či na vlastním pozemku (obojí ideální poloha).
Jak by mohly vypadat další kroky, a za jakých podmínek lze čerpat dotace (a v jakém objemu)?

Děkuji předem.
Hezký den,

v rámci programu Nová zelená úsporám (NZÚ), kdy byla vyhlášena třetí výzva pro rodinné domy je v současné době výhodné využít na instalaci fotovoltaické elektrárny (FVE) nabízenou dotaci. Program NZÚ by měl trvat až do roku 2021.

Hlavní podmínkou dotace je, že instalovaný výkon fotovoltaické elektrány nepřesáhne 10 kWp, minimální účinnost panelů je 10 % (tenkovrstvé FV panely) a 15 % (mono a polykrystalické FV panely) fotovoltaika bude umístěna na rodinném domě kde má žadatel trvalé bydliště. Důležité je, že pro FVE s výkonem do 10 kWp, jež neslouží k podnikání (tzn. elektřina z ní není určena na prodej, ale na vlastní spotřebu) není potřebná licence ani živnostenský list.

Dotace pro FVE je rozčleněna do následujících podoblastí:

Podoblast C.3.3., kde je maximální dotace ve výši 35 000 Kč a následující základní podmínky:

„Boiler napájený fotovoltaikou“ fotovoltaika pro přípravu teplé vody s přímým ohřevem
systém musí být optimalizována v závislosti na zátěži (např. MPP trackerem), celý systém nesmí být propojen s distribuční soustavou.

Energie z fotovoltaiky musí pokrývat minimálně 50 % tepla na přípravu teplé vody a objem zásobníku teplé vody musí být min. 80 litrů na každý instalovaný kWp fotovoltaiky

Podoblast C.3.4, kde je maximální dotace ve výši 50 000 Kč a následující základní podmínky:

Fotovoltaická elektrárna je připojená k veřejné síti a se zásobníkem teplé vody

Na rozdíl od předchozího systému je elektrárna připojena do domácí sítě. Přebytku elektřiny lze lze používat pro ohřev vody. Nespotřebovaná elektřina nesmí přetékat do veřejné sítě.

FVE musí vyrobit alespoň 1700 kWh za rok (průměrná měrná roční výroba FVE v ČR je 1000 kWh/1 kWp) a minimálně 70 % vyrobené elektřiny musí být spotřebováno v domě, měnič musí mít minimální účinnost 94 %, MPP tracker 98 %. Objem zásobníku teplé vody musí být min. 80 litrů (na každý instalovaný kWp fotovoltaiky)

Podoblast C3.5, kde je maximální dotace ve výši 70 000 Kč a následující základní podmínky:

Fotovoltaická elektrárna je připojená k veřejné síti, je vybavená akumulačními bateriemi a fotovoltaika musí vyrobit alespoň 1700 kWh elektřiny za rok.

Minimálně 70 % vyrobené elektřiny musí být spotřebováno v domě, invertor musí mít minimální účinnost 94 %, MPP tracker 98 %. Fotovoltaický systém musí být vybaven baterií o kapacitní velikosti 1,75 kWh na každý instalovaný kWp výkonu FVE.

Podoblast C3.6, kde je maximální dotace ve výši 100 000 Kč a následující základní podmínky:

Fotovoltaická elektrárna je připojená k veřejné síti, vybavená akumulačními bateriemi a FVE musí vyrobit alespoň 3000 kWh za rok a minimálně 70 % vyrobené elektřiny musí být spotřebováno v domě, invertor musí mít minimální účinnost 94 %, MPP tracker 98 %. FVE musí být vybavena baterií o velikosti 1,75 kWh na každý instalovaný kWp výkonu FVE.

Výše podpory v Moravskoslezském a Ústeckém kraji je navíc o 10% zvýhodněna.

Do jaké z výše uvedených kategorií se zařadíte a jakou výši dotace můžete získat bude závislé na Vašich spotřebách elektřiny, na technických podmínkách souvisejících s instalací a na tom, kolik peněz můžete a jste ochotna investovat.

V prvé řadě Vám tedy mohu doporučit kontaktovat některou z firem, která nabízí pro Vás kompletní řešení a to jak vlastní instalaci FVE, tak také pomoc s vyřízením dotace NZÚ.

Budete potřebovat znát svoje předchozí spotřeby elektřiny a také možnosti efektivního využití vyrobené elektřiny z budoucí FVE.
Zde Vám nejlépe poradí instalační technik, který přímo na místě zjistí od Vás potřebná data a prohlídkou objektu a jeho technických zařízení Vám doporučí optimální velikost a technické řešení instalace FVE. Nejprve se provádí tzv. počítačová simulace a návrh systému FVE a následně se provede projekt. Ten se konzultuje s dodavatelem elektřiny, aby splnil jeho požadavky na připojení do sítě, pokud to je potřebné. Podle projektu se FVE instaluje.

Žádost o dotaci se provádí podle pokynů, které jsou dostupné na regionálních pracovištích Státního fondu životního prostředí (SFŽP) i na internetu , ale s tím Vám solidní firma pomůže a doporučí Vám jak postupovat a jaké doklady budete k tomu potřebovat.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce




Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk