Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.6.17 / dotaz č. 81916
Dobrý večer,


stavíme novostavbu cihla POROTHERM 44 Profi Dryfix. Nevím, jestli máme nebo nemáme zateplovat, a pokud bych dal zateplení tak jaké (systém baumit open, fasádní vata nebo EPS70F . Už sem přečetl toho opravdu mnoho, soused přes dva domy má to samé zdivo + polystyrénem 70f o síle 10cm a dle jeho slov super. Rozhoduji se mezi vatou a baumitem, ale jsem v navážkách.
Oslovil jsem pana z porothermu a ten mne odkázal na tabulku zateplení polystyrenem a doporučil mi použít klasický polystyrén fasádní bílí. Doporučil mi i vatu pokud neřeším peníze. Doporučil mi i šedý eps ale dle jeho slov lidé dávají přednost klasice 70f o síle 10cm na tuto cihlu.
Děkuji za jakoukoliv radu.

S pozdravem,
Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz.
Z hlediska součinitele prostupu tepla použitých cihel není nutné dům zateplovat. Avšak pro důsledné vyřešení tepelných mostů v místě překladů, pozedních věnců apod. bych Vám zateplení doporučil. Zvážil bych pak tloušťku zdiva (to bych snížil na nutnost pro statiku domu a zbytek bych nechal na vnějším zateplení).
K otázce jaký zateplovací systém použít - nebál bych se klasického polystyrenu, ať už bílého, nebo šedého s příměsí grafitu (ten má lepší tepelněizolační vlatnosti). Použití vaty je poměrně nákladné a její tepelněizolační vlastnosti jsou horší než polystyren. U novostaveb se domnívám není žádný důvod vatu použít.
V případě jakýchkoli dotazů mě neváhejte kontaktovat.

Pěkný den
Šauer
Odpovídá:  Ing. Martin Šauer* - EKIS Hradec Králové DEK tisk