Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.6.17 / dotaz č. 82041
Dobrý den,
v roce 2015 spotřeboval náš dům 904,79 GJ tepla a náš provozovatel výměníku (teplo od Pražské teplárenské) nám vyúčtoval Kč 735.368,-.
V roce 2016 jsme spotřebovali 925,64 GJ tepla (+2,3%)ale provozovatel nám vyúčtoval Kč 895.976,- (+21,8%).
Je to vůbec legálně možné a jaké podklady by bylo třeba vidět, aby se to dalo stanovit?
Dobrý den,
základním právním předpisem upravujícím vztahy mezi dodavatelem a odběratelem tepelné energie je energetický zákon (zákon č. 458/2000 Sb.). K tomuto zákonu existuje také velké množství prováděcích právních předpisů. Cena tepelné energie podléhá také cenové regulaci ze strany Energetického regulačního úřadu, který provádí tzv. věcné usměrňování cen tepelné energie prostřednictvím cenových rozhodnutí každoročně vydávaných ve věstníku ERÚ. Stanovené ceny mají pokrývat účelně vynaložené náklady na zajištění spolehlivého, bezpečného a efektivního výkonu dodávek tepelné energie, dále odpisy a přiměřený zisk zajišťující návratnost investic do zařízeních sloužících k dodávce tepelné energie. Tato rozhodnutí musí dodavatel tepla respektovat. Předpokládám, že toto dodržuje i Váš dodavatel tepla. S největší pravděpodobností tedy bude i zvýšení ceny legálně možné.

Konkrétní prověření oprávněnosti účtované ceny nebude zrovna jednoduché - zde je například odkaz na cenová rozhodnutí ERÚ - https://www.eru.cz/-/cenove-rozhodnuti-4-2015. Když dané rozhodnutí otevřete, zjistíte, že podkladů, na základě kterých by bylo možné ověřit oprávněnost ceny je skutečně mnoho a je prakticky nereálné toto prověření udělat. Vhodnější cestou může být podnět na ERÚ, aby prověřili daného dodavatele oni.

Další informace k cenám tepla můžete najít také zde: http://www.eru.cz/teplo/casto-kladene-dotazy.

S pozdravem Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK tisk