Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.6.17 / dotaz č. 82352
Dobrý den,
hledáme možnost dotačního programu pro podporu snižování energetické náročnosti objektů areálu centrálního skladu firmy. Již od roku 2004 se postupně objekty rekonstruují. Každým rokem se realizuje celá řada akcí, menších či větších. Nyní chystáme mimo jiné akci, jejich myšlenkou je přemístění části provozu do v současnosti netemperovaných skladů. Tyto prostory budeme nyní muset vytápět, chladit a větrat. Jedná se o plochu cca 500 m2, rozdělenou na různé typy pracovišť s různým režimem.

Mým dotazem je, zda existuje nějaký dotační program, ze kterého by se daly získat prostředky na podporu našeho záměru. Samozřejmostí je případné směřování projektu cestou přiblížení se zisku dotační podpoře úpravou plánů apod.
Dobrý den,

pro podniky je v současné době vypsána dotační výzva OPPIK - úspory energie, výzva II. Žádosti se přijímají až do 30.3.2018. Velké podniky mohou získat dotaci až na 30% nákladů, střední 40% a malé 50%. Podpořit je možné prakticky veškeré investice směřující k energetickým úsporám. Další informace najdete zde: https://www.agentura-api.org/programy-podpory/uspory-energie/uspory-energie-vyzva-ii/.

Pro získání dotace je klíčové získat dostatečné množství bodů. K dispozici je jich 100, minimální počet bodů potřebných pro naplnění kritérií programu a schválení projektu je 60. Pokud máte v době podání žádosti stavební povolení nebo sdělení příslušného stavebního úřadu, že předmět realizace projektu nepodléhá stavebnímu řízení podle Zákona č. 183/2006 Sb., pak máte hned 11 bodů. Pokud máte rozpočet, který odpovídá cenám místně a čase obvyklým, pak máte dalších 12 bodů. Pokud je projekt realizován v okresech vykazujících podíl nezaměstnaných osob vyšší, než je průměrný podíl za ČR, získáte dalších 5 bodů. Zbylých 32 bodů (v regionech postižených nezaměstnaností) nebo 37 bodů (ostatních regionech) je nutno získat za technická kritéria, která se prokazují energetickým posudkem.

Zde je možné získat až 32 za úsporu energie v procentech - pod 10% úspor je za 0 bodů, nad 40% plných 32 bodů. Mezi tím se interpoluje. Čím rozsáhlejší je rekonstrukce, tím větší počet bodů. Dále je možné získat až 32 bodů za měrné způsobilé výdaje na snížení emisí Kč/kg CO2 za rok. Plný počet bodů získáte, když je cena za snížení 1 kg emisí CO2 nižší než 60 Kč. 0 bodů je když toho dosáhnete za cenu vyšší než 140 Kč. Mezi tím se zase interpoluje. Toto kritérium se složitější na představení. Zjednodušeně to ale znamená, čím větší současné emise máte, tím více bodů (nevýhodná je úspora plynu, úspora elektřiny a uhlí je naopak výhodná). Dále čím levněji zajistíte úsporu tím více bodů.

Z Vašeho popisu vyplývá, že rekonstrukcí nebudete energii jen snižovat, ale také navyšovat zprovozněním hal, které doposud nebyly plně vytápěné. To je z pohledu OPPIK velmi nevýhodné. Nejenže se Vám snižuje procento úspor, ale také zhoršuje efektivita snižování CO2. Pokud tyto haly znamenají nemalý podíl na celkové rekonstrukci, pak bude zřejmě prakticky nemožné dotaci OPPIK získat. Na zvážení je pak oddělení rekonstrukce na 2 samostatné části - té, co se týká temperovaných hal (proběhne z vlastních zdrojů) a té, co se týká zbytku (na tu žádat z OPPIK).

S pozdravem Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK tisk