Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.7.17 / dotaz č. 82685
Dobry den, jake byste doporucil, nejekonomictejsi vytapeni(+ohrev teple vody) rohoveho bytu ve 100 let starem cinzovnim dome, 51m2 (3 mistnosti: 15m2 1 okno, 18m2 3 okna, 18m2 1 okno, vyska stropu 3,3 m)? Jsou akumulacni kamna (+bojler) vyhodnejsi nez el.kotel s radiatory (+zasobnikem na teplou vodu) pokud jde o spotrebu? Dekuji za odpoved.
Dobrý den, vytápění elektrickou energií je neekonomické a neekologické, ale pokud není zbytí např. asi ve Vašem případě, kde může jít o památkový objekt, kde není možné provádět rozsáhlejší stavební úpravy. Porovnání nákladů na vytápění je možné si pro Váš případ prohlédnout zde:
http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-porovnani-nakladu-na-vytapeni-tzb-info
Předpokládám, že objekt moc zateplený není a odhaduji spotřebu i s teplou vodou okolo 70 GJ.
Při použití akumulace vychází investiční náklady vyšší, spotřeba o něco málo vyšší ale máte nižší cenu elektrické energie. Při zadání do výpočtu na výše uvedeném serveru vychází o něco příznivěji přímotopná varianta.
Doporučil bych Vám si to ale propočítat pro Vaši konkrétní situaci s konkrétními sazbami a jističi, které připadají ve Vašem případě v úvahu. Při vyšší spotřebě teplé vody bude také spíše levnější akumulační varianta s levnější elektrickou energií. Samozřejmě doporučuji objekt zateplit (pokud to jde a pokud už není zateplený).
Odpovídá:  Ing. Tomáš Krásný* - EKIS Praha, Energetické poradenství
Téma:  Vytápění
tisk