Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.7.17 / dotaz č. 82721
Dobrý den,
s přítelem plánujeme bydlení v domě po babičce. Jedná se o zděný dům z "vepřovic", kde je momentálně u zdí v interiéru patrná vlhkost v dolní části.
Rádi bychom dům vytápěli pomocí teplovodního podlahového topení. Je tato varianta možná? Pokud ne, co byste pro vytápění doporučil? Chceme využít fotovoltaiky a případně přitopit kamny na peletky.
Děkuji za odpověď

Dobrý den,

děkuji, že jste kontaktovala naši společnost s žádostí o radu.

Váš dotaz je poměrně širokého záběru a není na něj jednoduché odpovědět. Pro lepší orientaci bych jej rozdělil na dvě části.

Co se týče problému s vlhkostí zdiva z vepřovic, byl bych velmi opatrný na jakékoli zásahy do zdiva, především pak zateplení difuzně uzavřenými skladbami (např. za použití polystyrenu). Stejně tak je třeba brát na zřetel navazující konstrukce, především pak sokl a konstrukci podlahy (na terénu či nad suterénem). Zvláště pokud plánujete realizaci podlahového topení, lze předpokládat, že stávající skladbu podlahy odstraníte a nahradíte ji novou. To může zvýšit vlhkost stěn a umocnit tak již existující problémy. Doporučuji buďto realizaci vodorovné hydroizolace zdiva či využít podlahu s provětrávanou dutinou.
Návrh takovýchto opatření však vyžaduje detailnější průzkum stavby.

K problematice vytápění, kombinace peletek a fotovoltaiky může být velmi zajímavá. Nicméně bez znalosti energetické náročnosti budovy se můžeme bavit pouze rámcově. Zde se jako velmi zajímavé řešení nabízí využít centrální zásobník teplé vody, který bude využitý jak pro teplou (užitkovou) vodu, tak vodu topnou. Velkou část roku slunce zajistí ohřev vody pro užívání a zbytek pak zajistí zmíněná peletková kamna (nebo jiný zdroj energie). Řešení lze samozřejmě také rozdělit, tj. využít např. boiler napojený na fotovoltaické panely (na toto řešení lze získat dotaci z programu Nová zelená úsporám) a samotná kamna napojit pouze na okruh vytápění (případně dohřev teplé vody).

V případě zájmu můžeme společně navrhnout vhodná opatření na osobní konzultaci v Brně.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Hrdlička* - EKIS Brno NSC
Téma:  Vytápění
tisk