Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.7.17 / dotaz č. 82880
Dobry den,

zvazujeme usetrit na energiich. Momentalne topime plynem a ohrivame vodu elektrikou v rodinnem dome s poctem 6 osob.
Rocni naklady na elektrinu delaji 15 668 (VT 2758, NT 2202). Strecha je sikma a miri na JZ.
Jsou to jen obecne informace, ale taktez bych v prve rade nepotreboval vedet naprosto presne propocty (to pripadne priste).

Uvaha saha od ohrevu vody s pritapenim az po fotovoltaiku s bateriiemi (5 kWh?)
Je mnoho clanku ktery si mnohdy protireci co je vyhodnejsi.
Ohrev vody (fototermicky) vs FV (a elektricky ohrev vody),
pripadna i kombinace obou dvou systemu soucasne (je zapotrebi, vyplati se?)

Bylo by mozne popsat vyhody, nevyhody a pomoci s vyberem systemu s pripadnou cenovou kalkulaci?
Potrebujete k tomu nejake dodtatecne informace?
Jelikoz i v clancich je k dohledani, ze k vyhodnejsi cene se lze dostat i bez "Zelena usporam", chtel bych takto oslovit
nekolik firem, z kterych bych nasledne vybral nejvhodnejsi (cenove, systemove)

Predem dekuji za odpoved. Tesim se na Vas nazor, nabidku
Hezký den,

Vaše spotřeba elektřiny patří mezi nižší s ohledem na počet osob, které uvádíte. U FVE je důležité umět vyrobenou elektřinu efektivně zužitkovat i v letním období, kdy je výroba nejvyšší. K efektivnímu využití elektřiny samozřejmě přispívá možnost ukládání jejich přebytků do vody (akumulační zásobník užitkové vody) a nebo do baterií. To je v domácnosti řešitelné a je to i jedna z podmínek dotace v rámci programu Nová zelená úsporám.

Pro Vámi uváděnou spotřebu elektřiny by mohla být vhodná FVE o výkonu okolo 3 až 3,5 kWp v kategorii C3.6. Také termické solární kolektory mohou být pro Vás zajímavé a mohou Vám pomoci na jaře a na podzim s přitápěním domu. V letních měsících Vám termické kolektory pokryjí téměř veškerou potřebu tepla pro ohřev užitkové vody.

Pokud budete mít oba dva systémy budou si tak trochu konkurovat a jejich efektivita se sníží. Je to však věc pečlivého projektového návrhu i otázka financí. Pokud by nebyl brán zřetel na finance dalo by se říci, že je dobré mít oba systémy. Vyrobenou elektřinu z FVE můžete používat například i pro pohon oběhového čerpadla solárního okuhu a zároveň Vám baterie mohou sloužit jako záložní zdroj elektřiny.

Oba dva systémy, využívající jako zdroj energii Slunce, jsou přínosem pro každou stavbu, která potřebuje energie. Existují samozřejmě různá porovnání a i seriózní testy, které uvádějí co můžeme od obou systémů očekávat. Například:http://voda.tzb-info.cz/priprava-teple-vody/10453-priprava-teple-vody-fotovoltaika-nebo-solarni-tepelne-kolektory nebo http://oze.tzb-info.cz/10475-solarni-termicke-systemy-slepa-vyvojova-vetev.

Osobně se domnívám a v praxi mám vyzkoušeno, že oba dva systémy mají svoje opodstatnění a přispívají velkou měrou ke snížení spotřeby fosilních paliv i elektřiny.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce




Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk