Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.7.17 / dotaz č. 82943
Dobrý den, řešíme projekt RD s předpokládanou energetickou třídou B. Zastavěná plocha domu bude cca 122,5 m2, podlahová plocha k vytápění cca 160-170 m2. Jaký zdroj energie se nejvíce vyplatí z hlediska nákladovosti, včetně započítání nákladů na pořízení. Děkuji za jakoukoliv odpověď
Dobrý den,
omlouvám se že nám reakce na váš dotaz poněkud trvala z důvodu dovolených. Nicméně ani z odpovědi nebudete příliš nadšený. Je těžké bez znalosti projektu a takto na dálku stanovit nejvhodnější typ vytápění pro váš RD. Platí obecně a z toho co píšete, že by mohla být vhodná varianta tepelné čerpadlo. Máte RD třídy B tedy s velmi dobrými tepelně izolačními vlastnostmi. Tepelné čerpadlo má sice vyšší pořizovací náklady, ale následný provoz je bezproblémový a nízko nákladový. Je vhodné především u podlahového vytápění neboť poskytuje nižší teploty za to ale kontinuálně. Otázkou je jaký typ čerpadla by pro váš RD byl ten nejvhodnější (teplo ze vzduchu nebo ze země nebo z vody) možnost umístění (drobná hluková zátěž) atd.
Samozřejmě i použití kvalitního plynového kondenzačního kotle je řešení určitě levnější, ale následný provoz je nákladovější.

Sálavé el. přímotopy s kombinací možnosti třeba krbových kamen s vložkou je pro novostavbu také zajímavé řešení čistá energie dobré tarifní podmínky na odběr el. energia. Musí být v kombinaci s propracováným systémem měření a regulace.

Dalo by se doporučit i kotel na biomasu s automatem, nízké pořizovací náklady obnovitelný zdroj energie, - je potřeba zvážit možnosti získaní dřeva nebo peletek a následný náročnější provoz (čas nutnost plnit automat) atd.

Takto bychom mohli pokračovat :-) proto bych vám rád nabídl konzultaci osobní, kde bychom mohli probrat konkrétněji, vhodná řešení.
Odpovídá:  Ing. Jiří Držmíšek* - EKIS Pardubice EPP Bohemia tisk