Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.7.17 / dotaz č. 82972
Dobrý den.
Zajímám se o instalaci fotovolt. článků na stávajícím RD v okolí Telče /600m.n.m./ v ploše cca 20m2. Je toto množství vůbec použitelné, má instalace význam? Využití by bylo pro spotřebu v místě, příp. pro ohřev teplé vody. Je možné žádat o podporu z nějakého programu?
Děkuji za Vaše vyjádření.
Vážený pane,
v první řadě je dobré si uvědomit, k čemu fotovoltaickou elektrárnu (FVE) chcete využívat. Technicky je totiž možné udělat ledacos. Bude to ale něco stát.

Při použití běžných krystalických křemíkových panelů lze na plochu 20 m2 instalovat výkon 2,5 až 3,0 kW. To je pro rodinný dům spíše menší velikost (běžně se instaluje 3 až 10 kW). Pokud nebudete k FVE kupovat ještě akumulátory, pak se většina elektřiny využije pro ohřev vody a jen cca 10 % pro vlastní domácnost. Akumulátory umožní zvýšit využití vlastní elektřiny z FVE, ale samozřejmě zvýší náklady.

Pro instalaci lze využít program Nová zelená úsporám. Dotace je až 55 tis. Kč na systém bez akumulace, případně až 100 tis. Kč na systém s akumulací. Maximálně však 50 % řádně doložených způsobilých výdajů. Podrobněji jsou podmínky zde:
http://www.novazelenausporam.cz/zadatele-o-dotaci/rodinne-domy/3-vyzva-rodinne-domy/podminky-oblasti-podpory-c-3-vyzva/

Návratnost závisí na tom, jaký máte tarif pro odběr elektřiny. Při běžném tarifu D 02 je cena ušetřené energie cca 4,3 Kč/kWh. Pokud máte tarif pro elektrický ohřev vody, je cena elektřiny pro ohřev okolo 1,4 Kč/kWh (ceny se mírně liší podle dodavatele silové elektřiny).

FVE s výkonem 3 kW vám za 20 let provozu přinese okolo 60 000 kWh. Při investičních nákladech okolo 350 tis. Kč (FVE+akumulátory) vychází cena elektřiny z FVE 5,8 Kč/kWh. S dotací 100 tis. Kč je cena vlastní elektřiny 4,2 Kč/kWh. Zvažte tedy, jestli se vám takováto investice vyplatí.

S pozdravem
M. Šimůnek, K. Srdečný