Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.7.17 / dotaz č. 83264
Prosím o doporučení nejvhodnějšího zateplovacího systému na starý rodinný dům z roku 1931, zdivo plná cihla 45cm + fasáda brizolit z roku 1987, okna a dveře již 10 let plastová šesti komorová, základ (sokl) kombinace cihla, žula, izolace základu nopová fólie + kačírek a drenáže. Je možné na tuto úpravu fasády zažádat o dotaci od státu? Předem děkuji.
Vážený tazateli, doporučení nejvhodnějšího zateplovacího systému je komerční záležitostí a nenáleží žádnému poradci MPO ani mě, doporučovat toho či onoho výrobce a jeho zateplovací systémy.

Vámi zvolený typ nebude záviset pouze na posuzování snížení hodnoty prostupu tepla. Bude záležet i na stavu objektu - zda je zcela suchý, částečně suchý, atd. Podle vašeho dotazu uvádíte, že u základu je použita folie k zamezení pronikání podzemní vody do základu, systém pro odvod vody (drenáž) a pro lepší vysychání malé kameny. Z toho vyplývá, že jste měli v minulosti problémy s vlhkostí a možným průsakem nejen do základů, ale i do horních pater objektu (vzlínání). Prioritně bych tedy neřešil pouze zateplení samotné, nýbrž bych požádal o řešení stavebního technika s projektantem, kteří vyberou vhodný konstrukční systém, hlavně tzv. neuzavřený, aby případná vznikající vlhkost a vodní páry byly odváděny ze zateplovacího i po provedení zateplení. Výpočtem se zjistí, zda bude možné zateplení provést podle současných stavebních standardů nebo zda se provede pouze dílčí zateplení.

Osobně vzhledem ke stáří domu bych navrhl zvážit kromě zateplování (tzv. pasivní varianty snižování nákladů) také i tzv. aktivní varianty. Mám na mysli úpravu zdroje nebo systému vytápění, která z hlediska cash-flow zpravidla přinese lepší ekonomickou návratnost.

V programu Nová zelená úsporám lze na pasivní i aktivní opatření zažádat o dotaci. Dotace je určena pro fyzické osoby nepodnikatele. Více informací naleznete na: http://www.novazelenausporam.cz/

Z hlediska optimalizovaného návrhu by bylo nejlepší provést aktivní i pasivní opatření (varianty), neboť na sebe obě vzájemně navazují a lze čerpat i jednorázové investiční kotlíkové dotace k vašemu řešení.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk