Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.7.17 / dotaz č. 83295
Dobrý den, mám následující dotaz: jsme čtyřčlenná rodina, 2 dospělí a 2 malé děti. Bydlíme v nájemním bytě 3+1. Vytápění máme CZT, to je ok, platíme měsíční paušál 1.000,- Kč a nikdy nedoplácíme. Na elektřinu na spotřebiče v bytě + na vodu platíme měsíčně zálohu 2.000,- Kč. Máme jen klasické spotřebiče a všechny zánovní, staré max. 4 roky (lednička, 2 TV, el. sporák, osvětlení, notebook...). Voda je ohřívána myslím tepelným čerpadlem, které je společné pro celý náš bytový dům.
Můj dotaz: Za elektřinu a za vodu dostáváme od majitele bytu pravidelně vyúčtování každé čtvrtletí. Téměř vždy doplácíme něco mezi 1.500,- až 2.000,- Kč. Prý největší podíl činí doplatek za vodu. Podle posledního vyúčtování jsme spotřebovali za čtvrtletí 23 m3 studené a odběr teplé vody byl 19,2 m3. Je to hodně nebo málo? Většinou se celá rodina sprchujeme, ale děti se někdy i víckrát za týden koupají. Ohřev vody nám počítají 1 GJ za 400,- Kč.Spotřebu elektřiny jsme ve vyúčtování měli 306,6 kWh, 1 kWh za 3,46 Kč.
Prosím o Váš komentář, zda se pohybujeme v běžném průměru či zda dle Vašeho názoru příliš plýtváme + Váš celkový pohled a doporučení.
Předem děkujeme mnohokrát za Vaši odpověď!
Dobrý den a děkuji za dotaz.
Uváděnou spotřebu elektřiny považuji za přiměřenou. Paušální poplatek 1000 Kč/měsíc na vytápění představuje ročně 12 000 Kč. Není sice uvedena výměra vytápěného bytu, ani technický stav domu, ale uvedenou částku lze považovat za úměrnou běžně dosahovaným cenám
U nákladů na teplou vodu nelze jejich přiměřenost jednoznačně posoudit. Spotřeby teplé vody jednotlivých domácností se podle sledovaných údajů pohybují v rozsahu 1m3 až sta m3 na domácnost za rok. Podle uvedených údajů předpokládám, že spotřeba teplé vody je měřena vodoměrem a vyúčtovávána způsobem stanoveným vyhláškou č. 269/2015 Sb. Uváděná cena 400 Kč/GJ je podivná. Ve vyúčtován, které by mělo být provedeno podle platné vyhlášky č. 269/2015 Sb. není uvádění ceny teplé vody požadováno. Jsou uváděny pouze náklady na vodu a náklady na energii na její ohřev. Pokud by bylo nutno cenu teplé vody vyhodnotit, byla by uváděna v Kč/m3, nikoliv v Kč/GJ.
U ceny teplé vody tvoří cca 100 Kč náklad na vodu na 1 m3 a cca 200 - 250 Kč náklad na teplo na její ohřátí. Z tohoto hlediska je uváděná cena teplé vody nad běžnou hodnotou.
Vzhledem k uváděné ceně doporučuji výši spotřeby sledovat a pokud bude možno i omezovat.
V případě dalších dotazů doporučuji osobní konzultaci v našem poradenském středisku na náměstí Přemysla Otakara II č. 87/25 v Č. Budějovicích v termínu dohodnutém na tel. 387312580.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce