Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.7.17 / dotaz č. 83296
Dobrý den,

plánujeme přestavbu našeho rodinného domu. Rád bych se co nejvíce přiblížil pasivnímu domu z ekonomických i ideových důvodů. S tím souvisí několik dotazů.
Výchozí podmínky mám takovéto:
Typ domu: rodinný dům ve větší vesnici se zahradou, cihlový, jednopatrový s půdou (bude využita pro podkroví), podlaha přízemí cca 50 cm nad povrchem (částečně podsklepeno), stáří cca 80 let, nezateplený, standardní plastová okna se dvěma skly orientovaná převážně na západ
Rozměry domu: 7x10m, výška se střechou cca 7m , plocha střechy cca 10 metrů čtverečních
Topení, vaření a teplá voda: plyn
Elektřina: ze sítě, v domě žijí tři dospělí a jedno (brzy dvě) děti, velké spotřebiče: pračka, dvě lednice, dvě trouby, myčka, televize
Voda: studna, připojeno ke kanalizaci.

Rád bych do projektu přestavby zahrnul následující "ekologické" úpravy.
Zateplení (Jaká technologie by byla nejvhodnější a kolik bych mohl získat z dotací?)
Solární panely na střechu (Rád bych měl systém i s bateriemi a byl pokud možno nezávislý na rozvodné síti, ale zůstal připojen. Jak velký výkon bych mohl potřebovat? Jakou kapacitu baterií? Měl bych i zde nárok na dotace?) Nebude problém, když budou ve střeše střešní okna? Pokryly by panely spotřebu , kdyby byly jen na jedné straně střechy?)
Systém pro zpracování šedých vod (Jakou kapacitu by asi měl mít? Lze i na něj získat dotaci?)
Rekuperace (Stačila by pro náš dům pasivní, nebo by bylo lepší zainvestovat do aktivní?)
Systém pro zpracování a zadržování dešťové vody. (Lze i na něj uplatnit dotace?)

Jsem si vědom toho, že je to mnoho dotazů. Něco jsem si načetl, ale pokud byste mi mohli pomoci s těmito otázkami, budu rád. Pokud to možné není, přesto děkuji, že jste dočetli až sem.

Dobrý den.
K lepšímu zhodnocení doporučuji zpracovat projekt stávajícího stavu z kterého bude patrné více souvislostí a je vždy základem správného návrhu.
K vašim dotazům:
Zateplení je možné více způsoby. Pokud by jste chtěli být více ekologičtí, je možné použít dřevovláknitou nebo celulozovou izolaci. Pokud by nebyly peníze nazbyt pak se používa šedý EPS (polystyren). U EPS je možné použít perforovaný (difůzně otevřený) pokud je ve stávajících konstrukcích problém s vlhkostí.
Podrobnosti o podmínkách dotace včetně kalkulačky přibližný z nákladů a možné výše dotace najdete na webu http://www.novazelenausporam.cz
Množství fotololtaických panelů nedokáži odhadnout. Je nutné spravovat konkrétní posouzení na dané podmínky (lokalita, sklon střechy, spotřebiče atd.)
Velikost nádrže na dešťovou vodu se navrhuje dle plochy střechy. Většinou se u rodinných domů jedná o kubaturu mezi 4 a 8 m3. Na www.tzb-info.cz je možné najít výpočet. Aktuálně jsou peníze na tyto dotace z programu "dešťovka" vyčerpané, ale očekává se obnovení.
Šedé vody lze také akumulovat. Nádrž bývá oddělená od dešťové vody a tato voda se používá na zalévání. Toto řešení není časté ale začíná se objevovat tam kde není dostatek plochy střechy a spodní voda pro studnu. Výše dotace na řešení i s šedou vodou není příliš motivační. Zaměřil bych se hlavně na dešťovou vodu díky její vysoké kvalitě.
Rekuperace je vždy lepší pasivní. Je to energeticky účinnější systém. Dotace je také možná.
Doporučuji zajít za odbornou firmou a nechat si zpracovat projekt. Odborné firmy je možné najít na stránkách www.pasivnidomy.cz.

Pěkný den,
Ing. Kubíček Rostislav, Vize Alteliér sro
Odpovídá:  Ing. Rostislav Kubíček - EKIS Brno CPD tisk