Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.7.17 / dotaz č. 83325
Dobrý den, chystám se stavět malinký domek (60 m čtverečních), který bude sloužit většinou jen o víkendech. Bude z Ytongu 45 cm, bez dalšího zateplení, nepodsklepený, bez podkroví. PENB je B, prostup tepla budovy 0,294 W(m2.K). Stále se nemůžu rozhodnout jaké zvolit vytápění. V projektu jsem počítal s interiérovým krbem na peletky s výměníkem, ale nyní zvažuji i vytápění el.kabely v podlaze + boiler s výměníkem zapojený na solární panel. Můžete mi doporučit jaký systém v tak malém domku zvolit? Děkuji.
Dobrý den a děkuji za Váš dotaz, ke kterému uvádím:

Podle dotazu lze usuzovat, že novostavba bude rekreační objekt s převážným využíváním v letním období. Pro přitápění v období jaro a podzim, s přihlédnutím k požadavku na minimální obsluhu, se jeví jako vhodný vytápěcí systém podlahové vytápění elektrickými kabely s možností dálkového zapínání.
Volba způsobu vytápění bude ale záležet na využívání v zimním období. Elektrickými kabely by bylo možno vytápět i v zimním období, ale v tomto případě je nutno uvážit i vyšší provozní náklady vzhledem k jednoduchosti stavby a chybějícím tepelným izolacím. Dále je nutno uvážit nutnost a způsob temperování objektu v zimním období. V případě jiného tepelného zdroje, na př na pelety i nutnost obsluhy
Podle těchto úvah se jeví jako vhodné řešení podlahové vytápění elektrickými topnými kabely a možností dálkového ovládání a s možností temperování v zimním období. Při požadavku na intenzivnější vytápění instalovat krbová kamna na dřevo.
Pro ohřev vody pro užitkové účely instalovat boiler připojený na solární termopanel s možností dohřívání elektřinou

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB.
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk