Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.7.17 / dotaz č. 83392
Dobrý den,

obracím se na Vás s žádostí o konzultaci ohledně energetického řešení plánované stavby nového rodinného domu. Jedná se o dvoupatrový RD v Železném Brodě s rozměry 14,4 x 9,1 m. Dům je ve svahu s orientací obytných částí na J-JV. Stavbu bychom rádi řešili jako „energeticky efektivní dům" s přirozeným větráním okny. K uvažované koncepci RD mám následující dotazy:

1) VNĚJŠÍ STĚNY - Zaujala mě možnost provedení vnějších stěn z jednovrstvých cihel bez dalšího dodatečného zateplení (např. Porotherm EKO+). Výrobci pro tento systém udávají dobré tepelně-izolační vlastnosti (U = až 0,18 W/m2.K) – v porovnání např. s tepelnými ztrátami okny (U = cca 1,0 W/m2.K). Od tohoto řešení očekávám, že dům bude přirozeně „dýchat“ (oproti celoplošnému zateplení polystyrenem). Jaké máte zkušenosti s popsaným řešením, doporučil byste jej, nebo je lepší zateplit? Zdivo s jakým součinitelem tepelné vodivosti je pro daný systém cenově optimální/dostatečné?

2) VYTÁPĚNÍ – Rozhodujeme se, zda jako hlavní zdroj vytápění použít plynový kondenzační kotel, nebo tepelné čerpadlo s doplňkovým elektrickým kotlem. Jaké mají uvedený systémy výhody a nevýhody? Jaká je přibližná pořizovací cena a následné provozní náklady? Jaká je pro uvedené systémy vhodná tepelná soustava - klasické radiátory nebo podlahového topení? Lze některý se systémů jednoznačně doporučit?

3) VENKOVNÍ ŽALUZIE – V obytných místnostech předpokládáme okna s rozměry cca 2,0 x 1,5 m; v prvním patře navíc francouzské dveře s rozměry cca 2 x 2,5 m (vše ve stěně s orientací J-JV). Doporučil byste v těchto otvorech provedení venkovních žaluzií? Lze nějak vyčíslit jejich vliv na tepelně izolační vlastnosti stěny?

4) KONSTRUKCE STŘECHY – Rozhodujeme se, zda střechu provést jako rovnou (betonová deska) nebo pultovou (dřevěná konstrukce). Má některá z nich lepší tepelně technické vlastnosti (akumulace tepla v betonové desce)?

5) DOTACE – Lze při výstavbě nového RD získat státní dotaci např. na pořízení tepelného čerpadla?

Předem děkuji za odpovědi, jedná se nám o koncepci celkového řešení RD proto bych byl rád i za osobní konzultaci.

S přáním hezkého dne
Dobrý den,

posílám odpovědi k vašim dotazům.

1) u objektů z jednovrstvého zdiva je nutno důsledně vyřešit detaily např. u napojení stropu na stěnu, oken a pod., aby zde nedocházelo k tepelným mostům. Hodnoty součinitele prostupu tepla okolo 0,2 W/m2K jsou v dnešní době standardem, u novostaveb bych s nižšími hodnotami ani neuvažovala. Hodnoty 0,18 W/m2K dosáhnete se systémem Porotherm EKO+ při tloušťce stěny 50 cm, což je relativně hodně, při zateplení tepelnou izolací je možné i lepší hodnoty dosáhnout při tl. stěny kol. 40 cm, i méně např. při použití vápenopískových cihel. Systém se zateplením je dražší, nicméně se dosáhne při stejném obestavěném prostoru větší vnitřní využitelné plochy. Doporučuji nechat si zpracovat projekt a propočet, který by ukázal, který systém bude optimální.

2) Tepelná ztráta domu se podle zvoleného řešení bude pohybovat cca mezi 5-10kW. Cena TČ bude okolo 200000-250000 Kč. Kotel na ZP plyn okolo 60000 Kč. V případě, že nebude poskytnuta dotace, budou celkové náklady na investici a provoz za dobu životnosti cca 15 let obou systémů velmi podobné (tedy za 15 let se vrátí více náklady na pořízení TČ). Je to dáno tím, že při provozu ŤC máte nárok na nižší sazbu EE pro provoz spotřebičů v domácnosti. Nelze tedy žádný systém jednoznačně doporučit. Při použití TČ bych doporučila spíše podlahové vytápění.

3) VENKOVNÍ ŽALUZIE jednoznačně doporučuji, a to především z důvodu snížení tepelné zátěže v létě. Vliv na tepelně izolační vlastnosti stěny záleží na jejich umístění. Při jejich montáži je nutné eliminovat tepelný most, který by mohl vzniknout v místě jejich instalace.

4) KONSTRUKCE STŘECHY – tepelně technické vlastnosti záleží především na provedení tepelné izolace. Akumulace tepla v betonové desce probíhá pouze tehdy, pokud není strop obložen.

5) Ne. Lze získat pouze na novostavbu pasivního domu, na solární a fotovoltaické panely.

Se srdečným pozdravem
HB
Odpovídá:  Ing. Helena Bellingová* - EKIS Liberec tisk