Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.8.17 / dotaz č. 83674
Uvažuji o zateplení střechy. Chtěl bych požádat o radu, jaký materiál by bylo nejlepší použít, jaký koeficient prostupnosti tepla by materiál měl splňovat, pokud půjde z části o obytné prostory (půdní vestavba), zčásti o půdní prostor. Bylo by lepší použít foukanou izolaci do prostoru mezi trámy nebo vatu?
Děkuji předem a přeji pěkný den
Přeji dobrý den,
děkuji za Váš dotaz.
To jakým způsobem bude materiál izolace klást odpor unikajícímu teplu je dáno zejména součinitelem tepelné vodivosti izolačního materiálu. Čím nižší je tento součinitel, tím vyšší bude při dané tloušťce účinnost izolace. Kritériem pro výběr vhodného materiálu může být právě součinitel tepelné vodivosti. Jeho rozměr je W∙m-1∙K-1 a jeho hodnota závisí na typu materiálu, míře stlačení izolace, na vlhkosti a dalších faktorech a lze jej najít v podkladech výrobců. Je však dobré si vyžádat k příslušnému materiálu i certifikát o měření této hodnoty.
Z materiálů se při zateplování střech se často používají minerální vláknité izolace (skelná vata, čedičová vata) a foukané izolace z minerální hmoty, celulózy případně syntetických materiálů. Ze zkušenosti bych volil materiál s hodnotou tepelné vodivosti 0.035 W∙m-1∙K-1 a nižší.
Dalším důležitým parametrem je hodnota součinitele prostupu tepla izolovanou konstrukcí, která závisí mimo jiné i na tloušťce izolace. Doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla jsou uvedeny v ČSN 730540-02 a například pro šikmou střechu se sklonem do 45° je doporučená hodnota 0.16 W∙m-2∙K-1. Pro strop pod nevytápěnou půdou se střechou bez tepelné izolace je doporučená hodnota součinitele prostupu tepla 0.2 W∙m-2∙K-1.  Zde platí, že čím bude vrstva izolace silnější, tím bude hodnota součinitele prostupu tepla nižší. Je potřeba si uvědomit, že izolace by měla tvořit na budově uzavřenou obálku. Tedy buď je zateplená celá střecha, nebo část střechy pod nevytápěnou půdou a strop pod nevytápěnou půdou s tím, že vlastní půda není izolována. Pro výpočet tloušťky izolace je třeba znát přesněji konstrukci a skladbu střechy. Dřevěná konstrukce střechy totiž představuje v izolaci významné tepelné mosty.
Výběr vhodné technologie zateplení je dán spíše konkrétní situací a možnostmi na místě. Foukaná izolace je z hlediska celistvosti lepší volbou, ale musí být provedena odborně. Právě na kvalitě provedení velmi závisí i její vlastnosti a účinnost. Pokud je například prostor mezi krokvemi uzavřen bude aplikace foukané izolace vhodnější.
Využití minerální vaty (případně jiného materiálu) v deskách či pásech je vhodnou variantou tam, kde předpokládáte, že budete potřebovat za izolací provádět nějaké opravy. Pokud je tvar střechy složitější je instalace tohoto typu izolace často náročnější.
Při instalaci izolace je třeba myslet na to, že izolační souvrství by mělo obsahovat pojistnou hydroizolaci a parozábranu.

S pozdravem
Miloš Müller
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Miloš Müller* - EKIS Liberec Energoprofi tisk