Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.8.17 / dotaz č. 83747
Dobrý den chtěl bych se zeptat k dotazu na EKIS 30.1.2016, dotaz číslo: 76249 u kterého bohužel není uveden zpracovatel, tak to posílám Vám. Dotaz je v kopii níže a zní : je nutný průkaz energetické náročnosti budovy i u rozestavěné dosud nezkolaudované stavby při jejím prodeji? Mám k tomu doplňující otázku. Souhlasím s níže uvedenou odpovědí s tím, že se ptám jak postupovat když:
- Rozestavěná stavba není novostavbou, ale vznikla rekonstrukcí původní stavby
- Žádost o stavební povolení byla podána před 1.1.2009 tedy bez PENB
- Stavba není doposud zkolaudována
- V budově není již původní topná soustava, ale ještě není nová topná soustava
- A poslední fakt bych rozdělil na dva případy- je k dispozici dokumentace budoucího stavu a není k dispozici dokumentace budoucího ani současného, který je v praxi častější.
Doposud jsem vycházel z logiky, že u staveb, kde rozestavěnost vznikla rekonstrukcí původní stavby bych potom vycházel z technických vlastností původní stavby(je informace o původním vytápění)i když jsem si vědom, že PENB bude po dokončení rekonstrukce „ k ničemu“. Jak se v tomto případě má postupovat?.Děkuji za odpověď

Původní dotaz číslo: 76249 Dobrý den, rád bych se zeptal, zda je nutný průkaz energetické náročnosti budovy i u rozestavěně dosud nezkolaudované stavby při jejím prodeji? Děkuji za odpověď.
[ 30.11.16 - dotaz číslo: 76249 - téma: En. audity, en. průkazy a štítky budov ]
Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) je nutné zpracovávat od 1.1.2009, tedy pokud bylo stavební povolení vydáno po tomto datu, objekt by již měl mít PENB zpracovaný k podanému stavebnímu povolení. Pokud PENB zpracovaný není, a to z důvodu, že bylo stavební povolení vydáno před rokem 2009, a budova nemůže být vytápěna (v budově zatím není instalována otopná soustava, zdroj tepla nebo nejsou dokončeny všechny obvodové konstrukce - výplně otvorů, stěny, střecha), není nutné průkaz zpracovávat a může se zpracovat
Dobrý den a děkuji za dotaz.

Při výstavbě nového domu, nebo rekonstrukci stávající stavby je nutno vycházet z ustanovení zákona č. 406/2001 Sb. v platném znění, který uvádí v § 7a odst. 1. Písm. (a)

(1) Stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek je
povinen

a) opatřit si průkaz energetické náročnosti (dále jen „průkaz“) při
výstavbě nových budov nebo při větších změnách dokončených budov,

Uvedený zákon je v platnosti od 1.1.2001 a v průběhu jeho platnosti došlo k více změnám. Průkaz energetické náročnosti měl být součástí žádosti o stavební povolení podané po termínu zahájení platnosti zákona.
Při prodeji stavby v současné době je ve smyslu zákona vč. změn průkaz nutný.
Při případných pochybnostech, vzhledem k popsané situaci, je o výklad zákona nutno požádat soud, případně |Státní energetickou inspekci, která je pověřena kontrolou dodržování uvedeného zákona.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce